Zwarte Woud

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een dorpje in het Zwarte Woud.

Het Zwarte Woud, of in het Duits Schwarzwald, is een gebied in het zuidoosten van Duitsland. Het Zwarte Woud heet zo omdat het dichtbebost is, waardoor er weinig licht tussen de bomen door komt. Het gebied is een middelgebergte en is ook verbonden met de Alpen. Het Zwarte Woud ligt in de deelstaat Baden-Württemberg dichtbij de grens met Frankrijk en Zwitserland. Ook stroomt de Rijn door het gebied heen.

Het Zwarte Woud is het grootste middelgebergte van Duitsland. Met 1493 meter is de Feldberg de hoogste berg van het Zwarte Woud. Het Zwarte Woud is onder toeristen erg populair.

De naam Zwarte Woud is al eeuwen geleden aan het gebied gegeven. De Romeinen vonden het gebied ondoordringbaar en onheilspellend. Zij gaven het de naam Silva Nigra, wat het Zwarte of Donkere Woud of ondoordringbare woud. In 868 kwam de Duitse variant van het woord, Schwarzwald.

Het Zwarte Woud is wereldberoemd. De sprookjes van de gebroeders Grimm zouden zich in het gebied afspelen. Ook is de bekende koekoeksklok er uit gevonden en waren er vroeger veel orgel- en kermisbouwers in de streek. Het gebakje de Schwarzwalder kersentaart zou uit het gebied komen, maar de oorsprong is nog onduidelijk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zwarte_Woud&oldid=799696"