Yueqin

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vrouw die een maan-gitaar of yueqin speelt

De yueqin of Yue Qin (Chinees: 月琴), voorheen ook wel als Yueh-ch'in, is ook bekend als de maan gitaar of maan luit: gekkin, wolgeum of la-ch'in. Yueqin, betekent letterlijk "maansnaarinstrument" (qín - 琴 is de algemene naam voor "snaarinstrument" en yuè betekent "maan"). Het is een traditioneel snaarinstrument of tokkelinstrument uit China en stamt uit de tijd van de Song-dynastie (toen nog met lange hals, 960 - 1279) en kreeg in de Qing-dynastie (1644 - 1912) de korte hals. Het is een luit met een ronde, holle houten klankkast die het de bijnaam maangitaar geeft. Het heeft een korte hals met frets en vier snaren gestemd in gangen van twee (elk paar snaren is afgestemd op een enkele toonhoogte). Af en toe kan de klankkast van de yueqin achthoekig van vorm zijn. Het is een belangrijk instrument in het opera- orkest van Peking en neemt vaak de rol van het belangrijkste melodische instrument in plaats van de strijkerssectie. De frets op alle Chinese luiten zijn hoger dan die van een westerse gitaar, zodat de vingers nooit de hals zelf raken. Dit is dus duidelijk anders dan westerse instrumenten met frets. Dit zorgt voor een grotere controle over de klank, maar maakt het spelen van akkoorden moeilijker. het geluid komt het dichts in de buurt van een Europese luit.

Volgens de traditie werd het instrument uitgevonden in China tijdens de Jin-dynastie (3e tot 5e eeuw). De ruan, een ander Chinees instrument, is de voorouder van de yueqin. De naam yueqin werd ooit toegepast op alle instrumenten met een maanvormig klankbord, inclusief de ruan. Maar "yueqin" is nu van toepassing op een aparte categorie van de ruan- familie. De snaren op de traditionele vorm van het instrument waren gemaakt van zijde (hoewel nylon tegenwoordig over het algemeen wordt gebruikt) en getokkeld met een vrij lang, scherp plectrum, dat soms met een stuk koord aan het instrument wordt vastgemaakt. Het is verspreid in China, Japan, het Koreaanse schiereiland en Vietnam.

Verschil yueqin en ruan

Terwijl beide instrumenten een maanvormig klankbord hebben, gebruikt de moderne ruan een brug, terwijl bij de yueqin de snaren eenvoudig aan het frame zijn bevestigt, vergelijkbaar met het ontwerp van de pipa. Bovendien hebben de meeste yueqin niet de voor de hand liggende dubbele klankgaten, zoals de ruan, maar hebben ze het enkele kleine klankgat onder waar de snaren zijn bevestigd (ook vergelijkbaar met pipa). Beide eigenschappen geven de Yueqin een geluidskwaliteit tussen ruan en pipa in. Terwijl de ruan meestal wordt gebruikt voor zijn lagere instrumenten (de zhongruan en daruan), is yueqin in de eerste plaats een op de hoge tonen gestemd instrument, ook al is de zangbodem groter dan de zhongruan.

De zuidelijke yueqin heeft een langere hals, gebruikt twee snaren en hebben ook akoestische metalen spoelen (soort veren) in de zangbodem om het instrument te versterken. Noordelijke yueqin hebben een zeer korte hals en hebben zowel aan de voor- als achterkant bamboe, waardoor de uitvoerder het instrument van zijn lichaam moet houden. De noordelijke instrumenten variëren van enkele tot vier snaarinstrumenten. Ongeacht de halsmaat of snaren, zijn alle yueqin gestemd rond dezelfde hoge toonhoogte. Een veelgebruikte techniek bij uitvoeringen is het "klikken" van de plectrum op de snaar (vergelijkbaar met de Japanse shamisen). Yueqin is het luidste lid van de Chinese tokkelinstrumenten; één instrument is gemakkelijk te horen over een volledig Chinees orkest.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Yueqin&oldid=673236"