Wapen van Rusland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het wapen van Rusland

Het wapen van Rusland een van de officiële symbolen van Rusland. Het wapen stamt uit de tijd van het Russische keizerrijk. Sinds 1991 wordt het wapen weer gebruikt door Rusland. Het vervangt het wapen van de Sovjet-Unie.

Het wapen bestaat uit een rood schild met een gouden tweekoppige adelaar erop. De hoofden samen dragen drie kronen. Deze drie kronen staan voor de drie-eenheid tussen Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland. Dit waren toentertijd de grootste delen van het Russische keizerrijk. In de poten houdt de adelaar een scepter en een rijksappel vast. Deze twee symbolen staan voor de macht van de vorst. Echter heeft Rusland al meer dan 100 jaar geen vorst, maar vanwege de historische waarde is het wapen behouden. Op de borst van de adelaar staat een ander rood schild. Hierop zien we een man op een wit paard. Deze beeld de heilige Sint Joris uit, bekend van zijn strijd tegen de draak. Dit schildje is tevens het wapen van Moskou, de hoofdstad van Rusland.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wapen_van_Rusland&oldid=510694"