Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: Dyscalculie of Kunst

Wapen van Denemarken

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het kleine wapen

Het wapen van Denemarken is het officiële wapen van Denemarken. Er bestaan drie versies van het wapen een grote, een middel- en een kleine versie. Vaak wordt alleen het kleine wapen gebruikt. De eerste versies van het wapen komen uit 1190. Pas in 1819 is het wapen officieel vastgesteld. De kleine versie wordt de Deense overheid gebruikt. De grote versie wordt door het Deense koningshuis gebruikt. De middelste versie wordt weer gebruikt in de individuele wapens van de leden van het koningshuis.

De kleine versie bestaat uit een geel schild met daarop drie blauwe leeuwen en negen rode harten. De rode harten waren in het verleden vermoedelijk bloemen geweest. Op het schild staat een kroon. Dit is de kroon van koning Christiaan V. De kroon werd gebruikt om de Deense koningen te kronen, maar tegenwoordig is daarvoor een andere kroon.

Het middelwapen bestaat uit vier stukken (zogeheten kwartieren) en een middenstuk. Linksboven en rechtsonder ziet men hetzelfde patroon als het kleine wapen. Dit staat voor Denemarken zelf. Rechtsboven ziet met een gele achtergrond met twee leeuwen, dat Sleeswijk symboliseert. De Deense koning heeft tot aan de 19e eeuw ook over Sleeswijk (een gebied in het noorden van Duitsland) geregeerd. Linksonder is het vlak ook weer in drieën verdeeld. De drie kronen symboliseren de Unie van Kalmar, de ijsbeer Groenland en bok de Faeröer. Het middelste schild is het wapen van het huis Oldenburg, dat toen over Denemarken regeerde.

De grote versie breidt de middelste versie uit. Het middelwapen wordt vastgehouden door twee wilde mannen met een stok. Daaronder hangt een ketting met verschillende olifanten en een kruis. De olifanten symboliseren de Orde van de Olifant. Het kruis symboliseert de Deense Volkskerk. Boven het wapen is de kroon van koning Christiaan V met een wapenmantel weergegeven.

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wapen_van_Denemarken&oldid=624944"