Wapen van Oostenrijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Coat of arms of Austria.svg

Het Wapen van Oostenrijk is sinds 1920 het Wapen van Oostenrijk. Tussen 1934 en 1945 was er een ander wapen, maar sinds 1946 is het oude wapen er weer. Op het wapen zie je een zwevende zwarte adelaar, met gele poten en een snavel. De adelaar het één kop en kijkt naar rechts. Op z'n borst is het wapenschild van het oude hertogdom Oostenrijk te zien. De adelaar draagt een kroon met drie kantelen, dat symboliseert de burgerij. In z'n poten draagt hij een sikkel en een hamer. Die staan symbool voor landbouw en industrie. Hij heeft geketende poten, dit is als laatste in 1945 toegevoegd. De gebroken ketenen stellen het nieuwe, bevrijde Oostenrijk voor. Het wapen komt ook in het klein voor op de staatsvlag van Oostenrijk.

Geschiedenis

Het wapenschild is, net zoals de vlag van Oostenrijk, volgens de legende ontstaan tijdens de Derde Kruistocht. Hertog Leopold V van Oostenrijk deed na een veldslag zijn riem af. Omdat de rest van zijn tuniek met bloed was besmeurd, was de combinatie rood-wit-rood. In werkelijkheid is dit niet waar. De oudste vermelding van rood-wit-rood komt uit 1230 en uit het archief van het klooster Lielinfeld. Het Heilige Roomse Rijk, het keizerrijk Oostenrijk en Oostenrijk-Hongarije hadden een dubbelkoppige adelaar in hun wapen. Tijdens het austro-fascisme, de Oostenrijkse milde variant van het fascisme, werden de hamer en de sikkel uit het wapen gehaald. Te communistisch, zeiden ze. Ook werden toen 2 aura's achter de adelaarskoppen gezet. Die stonden symbool voor het christelijke Oostenrijk. Het wapen van de austro-fascisten werd na 1938, de Anschluss, gewoon niet meer gebruikt.

Galerij

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wapen_van_Oostenrijk&oldid=510678"