Wapen van Griekenland

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Het huidige Griekse wapen

Het wapen van Griekenland is het officiële wapen van Griekenland. Het huidige wapen bestaat sinds 1967. Hiervoor waren er al twee andere wapens.

Toen Griekenland zich op 1 januari 1822 onafhankelijk had verklaard, ontstond het eerste wapen. Het blauwe schild met het witte kruis is in die tijd ontstaan. In het midden van het schild stond nog een klein schildje met patroon van de vlag van Beieren. De eerste Griekse koning kwam namelijk uit Beieren. Ook werd het grote schild vastgehouden door twee leeuwen en was een wapenmantel met kroon (om te laten zien dat het een monarchie was). Nadat de eerste Griekse koning werd afgezet, werd gezocht naar een nieuwe koning. Dit maal werd het er een uit Denemarken. Veel werd er niet aan het wapen veranderd, de decoraties veranderde wat, de wapenmantel werd blauw, het schil werd vastgehouden door twee mannen en in het midden van het wapenschild stond het wapen van het Deense koningshuis (Huis Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg). Ook kwam er een spreuk op het wapen te staan, Ἰσχύς μου ἡ ἀγάπη τοῦ λαοῦ, oftewel Mijn kracht en de liefde des volks. Nadat Griekenland de monarchie afschafte werd het wapen uiteindelijk in 1967 vervangen door het huidige.

Het huidige wapen bestaat uit een blauw schild met een wit kruis. Het kruis staat voor de Grieks-orthodoxe kerk, de belangrijkste kerk van Griekenland. Het hele wapen is, net als de vlag, in het blauw en in het wit. De blauwe kleur staat voor de zee en lucht, het wit staat voor de wolken en de golven. Het gehele schild in omringd door laurierbladeren, een verwijzing naar de Griekse oudheid.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wapen_van_Griekenland&oldid=510681"