Unter den Linden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Unter den Linden vanuit de Fernsehturm

Unter den Linden, of in het Nederlands Onder de Linden, is een bekende straat in de Duitse hoofdstad Berlijn. Unter den Linden begint bij de Pariser Platz bij de Brandenburger Tor en loopt door tot aan de Alexanderplatz.

De laan was eerst de praalweg van de Pruisische koningen en later de Duitse keizers. Via de Unter den Linden kwam men op de jachtvelden uit, waar nu Großer Tiergarten ligt. Later werden er lindenbomen aangeplant, waardoor de straat zijn naam. In 1685 werden ze verwijderd, maar in 1820 werden ze opnieuw aangeplant. In de 18e eeuw werd Unter den Linden de hoofdstraat van de westelijke uitbreiding van Berlijn. Unter den Linden kreeg allerlei bouwwerken. Ook was het het toonbeeld van de Industriële Revolutie. Na de Tweede Wereldoorlog werden alle gebouwen dan ook weer netjes opgebouwd. De straat kwam in Oost-Berlijn te liggen en werd de laan van het socialisme van de DDR. Na de Duitse hereniging in 1990 kwamen er cafés en winkels in de straat.

Op Unter den Linden vinden we verschillende bouwwerken. Zo staat de Russische ambassade er. Het Altes Palais was het paleis waaruit keizer Wilhelm I elke dag uit het raam zijn onderdanen begroette. Ook het beroemde Ruiterstandbeeld van Frederik de Grote staat er. De Alte Bibliothek, de Humboldt Universiteit en de Staatsbibliothek zu Berlin staan er ook. Op straat worden ook veel boeken verkocht. Voor de rest liggen de Berliner Staatsoper, de Neue Wache en het Hotel Adion nog aan de straat.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Unter_den_Linden&oldid=457512"