Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Altes Palais

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Altes Palais aan de Unter den Linden.

Altes Palais of het Paleis van Wilhelm I is een voormalig paleis in de Duitse hoofdstad Berlijn. Het paleis ligt aan de straat Unter den Linden naast de Alte Bibliothek. Tegenwoordig is het paleis onderdeel van de Humboldtuniversiteit.

Geschiedenis

Tussen 1834 en 1837 werd het paleis gebouwd. Het gebouwd naar de plannen van de architect Carl Ferdinand Langhans. Het paleis werd gebruikt als paleis van de Pruisische koning Wilhelm I. Hij werd later de eerste keizer van het Duitse Keizerrijk. Wilhelm I woonde en werkte in het paleis. Het paleis werd vaak bezocht door toeristen in die tijd. Dit was waarschijnlijk omdat de Duitse keizer zich vaak vertoonde vanuit het raam van de hoekkamer, tijdens het wisselen van de wacht bij de Neue Wache. Op 9 maart 1888 overleed de keizer. Zijn vrouw Augusta overleed twee maanden daarna. Ter eren van hun werd het paleis geopend voor publiek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1943 brandde het paleis volledig af. Hierna werd het gerestaureerd, wat maar liefst 20 jaar heeft geduurd. In de jaren 60 was het gebouw klaar. De voorgevel is oorspronkelijke staat terug gebracht, maar de binnenkant is helemaal modern.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Altes_Palais&oldid=612562"