Turkeye

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Plaatsnaamboord van Turkeye.

Turkeye is een gehucht in de Zeeuwse gemeente Sluis. Het heeft 20 à 30 inwoners. De meeste huizen zijn vakantiewoningen.

Turkeye heeft bij verschillende gemeentes gehoord. Tot 1970 hoorde het bij de gemeente Waterlandkerkje. Waterlandkerkje kwam toen bij de gemeente Oostburg. En in 2003 ging de gemeente Oostburg weer op in de gemeente Sluis.

Toen in 1604 het Staatse (Nederlandse) leger Sluis terugveroverde van Spanje lieten de Spanjaarden zo'n 1500 slaven achter. Veel daarvan kwamen uit het Ottomaanse Rijk (het huidige Turkije en omstreken). Deze mensen werden Turcken genoemd. Nederland liet ze vrij en stuurde ze terug naar het Ottomaanse Rijk. Zo hoopten ze dat de Turcken hun zouden helpen. Misschien heeft Prins Maurits toen de nieuwe schans bij Sluis als eerbetoon aan de Turcken Turkeye genoemd. Later ontstond er bij deze schans een gehuchtje met dezelfde naam, Turkeye.

In de Turkse badplaatsen Dalaman en Trabzon, waar veel Nederlanders op vakantie gaan staat Turkeye vaak aangegeven. Er komen ook regelmatig Turkse diplomaten op bezoek in het dorp.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Turkeye&oldid=575507"