Schoondijke

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schoondijke met de Hulsters Molen

Schoondijke is een dorp in de gemeente Sluis in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp telt 1472 inwoners (in 2010). Schoondijke ligt in de buurt van de stad Sluis en Breskens.

Het dorp bestaat al sinds de middeleeuwen. Alleen lag het toen op een andere plek. Doordat land onder water werd gezet, verdween Schoondijke. Dit verdwenen dorp wordt tegenwoordig Oud-Schoondijke genoemd. Men liet Schoondijke opnieuw bouwen, alleen dan in de Generale Prins Willempolder. In 1652 kwam dit dop gereed. Tijdens de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog werd Schoondijke verwoest. Het dorp is toen volledig herbouwd. Er kwamen kaasrechte straten en eigen architectuur. Ook werd er een gemeentehuis gebouwd en drie kerken. Tot 1970 was Schoondijke een zelfstandige gemeente.

Tot de 21ste eeuw had Schoondijke een eigen landbouwschool. Hoewel het nu gesloten is, zijn een aantal tuinen bewaard gebleven. Op deze plek wil men ook een Technopark bouwen, een bedrijventerrein voor technische bedrijven. Een van de bekendste bezienswaardigheden van het dorp is de Hulsters Molen. Dit is het enige rijksmonument van de plaats.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schoondijke&oldid=500606"