Tom Schamp

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tom Schamp
Geen afbeelding
beschikbaar
Persoonlijke informatie
Volledige naam Tom Schamp
Bijnaam
Land België België
Geboortedatum 22 mei 1970
Geboorteplaats Mortsel
Overleden
Overleden te
Gehuwd met /
relatie
Carrière
Beroep Illustrator
Bekend van 'Waar is iedereen?'
Actief 1990-heden
Genre(s) Prentenboek, Kinderboek
Label
Website
https://www.tomschamp.com
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Tom Schamp werd geboren op 22 mei 1970 in Mortsel bij Antwerpen. Hij is een Vlaams illustrator, onder andere van prenten- en kinderboeken.

Hij groeide op in en rond Brussel. Hij woont nu in de buitenwijk van diezelfde stad. Na zijn afstuderen aan de afdeling Toegepaste Kunsten van de Sint-Lukas Art School in Brussel, studeerde hij nog een jaar Grafisch Ontwerp in Poznan (Polen).

Tom heeft veel werk gemaakt. Zijn illustraties zijn gericht op zowel volwassenen als kinderen. Hij krijgt opdrachten van een internationale mix van klanten, van opdrachten voor tijdschriftillustraties tot prentenboeken. In de afgelopen twintig jaar heeft Tom vijfendertig prentenboeken gepubliceerd, waarvan er vele in verschillende talen zijn vertaald.

Tom heeft een wat drukke stijl, vaak met een vleugje humor.

Met acrylverf bereikt hij de typische kleurintensiteit waar hij bekend van is. Het afgelopen tientallen jaren schildert Tom de verschillende onderdelen van een illustratie afzonderlijk op karton, dat hij later scant om digitale composities op de computer te maken. Deze techniek stelt hem in staat om makkelijker het juiste ritme te vinden en biedt Tom de juiste balans tussen ambacht en techniek.

Toms latere werk is veel gedetailleerder dan zijn oudere illustraties, tot het punt dat zijn illustraties een geoefend oog nodig hebben om elke detail te zien. Hij heeft een fascinatie voor vreemde voorwerpen, handbeschilderde doosjes, postzegels, koffiepotjes in dierenvorm, noem maar op. Zijn werk doet denken aan de illustraties van grammofoonplaten albums uit de jaren 1970-1980, zoals dat van the Beatles.

Katrien Van Lierde is zijn levens- en werkpartner. Na jarenlang voor een Amerikaanse multinational te hebben gewerkt, besloten Tom & Katrien in 2012 hun krachten te bundelen in hun eigen illustratiebedrijf.

Van hem verschenen

  • 2022 Het vrolijkste en grootste boek van alle voertuigen, een geschiedenis op wielen : van de uitvinding van het wiel tot de voertuigen van morgen
  • 2020 Waar is iedereen? - Vlag en Wimpel 2021
  • 2018 Het mooiste boek van alle kleuren, encyclopedia Otto-colorista
  • 2016 Het grootste en leukste beeldwoordenboek ter wereld, ter lering, ter vermaak
  • 2014 Otto in de luchthaven
  • 2006 Tom Schamp, Illustrator (over zijn vak)

Prijzen

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tom_Schamp&oldid=744588"