Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Thompsonpistoolmitrailleur

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Thompson M1928.

De Thompsonpistoolmitrailleur, bijgenaamd de Tommygun, is een Amerikaans machinepistool, bekend van de gangsters van de jaren 20. Deze werd ontwikkeld door generaal John T. Thompson tussen 1917 en 1920. Hij had nog geen vermoeden dat het wapen heel goed zou worden. Vanaf 1921 werd de Thompson geproduceerd en nu nog steeds worden ze gebruikt. Het werd één van de beroemdste automatische wapens ter wereld. Er zijn ongeveer 1,7 miljoen exemplaren van geproduceerd.

Varianten

Een Belgische soldaat met een Tommygun tijdens een training in Wales, 1941.

Je had verschillende varianten van de Thompson:

  • M1919: begin 1920 kwam de eerste Thompson op de markt, de M19, maar hier werden er maar 40 van gemaakt. Hij kon 1500 schoten per minuut afvuren! Het wapen had alleen geen kolf en voorvizier.
  • M1921: de Thompson werd pas echt bekend toen de M19 in productie ging. Hier werden er 15.000 van gemaakt. Hier had je ook nog een A en B versie van.
  • M1923: hier kon o.a. nog een bajonet op worden gezet. Deze is echter nooit verder gekomen dan het ontwerp.
  • BSA Thompsons: een Europese versie van de Thompson.
  • M1927: een andere versie van de M1921. Werd veel gebruikt door de politie.
  • M1928: nog een andere versie van de Thompson. Werd veel gebruikt door de Amerikaanse maffia in de jaren 30. Je had hier ook nog een A1 versie van.
  • M1: deze was bedoeld voor de Tweede Wereldoorlog. Hij kon 600-700 keer per minuut schieten. De M1A1 had een zwaarder vizier. De M1 was ruim 81.3 cm lang en woog 4.7 kg, er waren magazijnen voor 20 of 30 patronen. Het wapen is van dichtbij effectief, op lange afstand niet.

Gebruikers

De Amerikaanse maffia en de gangsters gebruikten het wapen veel. Ook het leger en de politie gebruikten de Thompson. In de Tweede Wereldoorlog werd het wapen ook gebruikt door de geallieerden, maar later in de oorlog was er geen belangstelling meer voor, omdat ze overgingen op de goedkopere stengun, Grease Gun en de PPSh-41. Na de Tweede Wereldoorlog werden de Thompsons ook verkocht aan landen, zoals Italië, Frankrijk, Joegoslavië, Verenigd Koninkrijk, Canada, Kroatië, Vietnam en Zweden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thompsonpistoolmitrailleur&oldid=651526"