Theria

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theria
Theria

Mammal Diversity (Theria).png

Leefgebied Wereldwijd
Leefomgeving divers
Behoort tot de Zoogdieren
Portaal Portal.svg Biologie

Theria (van het Grieks: θηρίον theríon , wild beest) is een subklasse van zoogdieren. Theria omvat de eutherianen (inclusief de placentadieren) en de metatherians (inclusief de buideldieren en klimbuideldieren), maar sluit de eierleggende zoogdieren (monotremes) en verschillende uitgestorven zoogdieren uit die evolueerden voorafgaand aan de gemeenschappelijke voorouder van placenta's en buideldieren.

Indeling

Kenmerken

Therische zoogdieren baren levende jongen zonder een ei in de schaal. Dit is mogelijk dankzij bepaalde sleuteleiwitten, syncytinen genaamd, die uitwisselingen tussen de moeder en haar nakomelingen mogelijk maken via een placenta, zelfs in de meest eenvoudige vorm bij buideldieren.

De buideldieren en de placenta-zoogdieren hebben een gemeenschappelijke therian-voorouder. Terwijl de buideldieren na een korte zwangerschap een onderontwikkelde foetus (jong) bleven baren die vervolgens naar de buidel kruipt, ontwikkelden de voorouders van placentale zoogdieren geleidelijk een langdurige zwangerschap in de baarmoeder.

Pinnae (uitwendige oren, gehoorgang en eventueel oorschelpen) zijn ook een onderscheidend kenmerk dat een therian-exclusiviteit is, hoewel sommige therians, zoals de oorloze zeehonden, ze in de tweede plaats hebben verloren.

Therische zoogdieren waren er 10-20 miljoen jaar geleden al, nog voordat de dinosauriërs uitstierven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Theria&oldid=774865"