Dinosauriërs

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Dinosauriërs
Dinosauria

Stegosaurus ungulatus.jpg

Uitgestorven
Leefgebied Vrijwel wereldwijd
Leefomgeving divers
Behoort tot de Reptielen
Portaal Portal.svg Biologie
Zie ook Lijst van dinosaurussoorten
Dino, huisdier van De Flintstones

Dinosauriërs oftewel dinosaurussen waren een speciale soort reptielen, zeg maar oer-dieren of prehistorische dieren, die ongeveer 250 miljoen jaar geleden tijdens het Trias voor het eerst op aarde verschenen en gedurende een periode van zo'n 180 miljoen jaar wereldwijd voorkwamen. Dinosauriërs legden eieren. Sommige eieren waren rond, maar de meeste waren lang en dik, soms zo groot als een meloen. De meeste dinosauriërs legden eieren in een nest. Er waren heel veel verschillende soorten. De dinosauriërs leefden in een warmere wereld dan wij. gedurende miljoenen jaren bleef de temperatuur het gehele jaar constant. Sommige werden wel 11 meter hoog en 30 meter lang. De naam dinosaurus is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk "verschrikkelijke hagedis". Deze naam is in de 19e eeuw bedacht door Richard Owen, een Britse geleerde. Ook wordt er nu vanuit gegaan dat vogels ook bij de dinosauriërs horen. De Archeopteryx bijvoorbeeld was een vogel met kenmerken van een dinosaurus. Hij klom in de takken van de bomen en hield zich vast met de klauwen.

Brachiosaurus

Veel van hen waren planteneters (herbivoren) zo ook de reuzendinosauriërs. Deze waren vaak groter dan een tennisbaan met kleine hersenen, ter grootte van een katje. Uit fossiele resten is er afgeleid dat de reuzendinosaurus in groepen over het land zwierven. De meest bekende zijn de Apatosaurus(deze woog net zo zwaar als vier olifanten) en de Camarasaurus. Vroeger dachten ze dat de Brachiosaurus( gewicht van 12 olifanten) het grootste en zwaarste dier was wat rondliep. De Mamenchisaurus was de dinosaurus met de langste nek(vijf keer zo lang als de nek van een giraf).

T-Rex

Maar er waren ook beruchte vleeseters (carnivoren), zoals de Tyrannosaurus Rex. Deze was ongeveer zo groot als een dubbeldekker en had een stuk of 50 vlijmscherpe tanden, elk zo groot als een banaan. Hij had drie tenen, met een grote klauw aan elke teen, en die waren een halve meter lang. Hij rende net zo hard als een paard, bijna 40 km per uur. De Tarbosaurus was een aaseter. Dit was een kleinere en lichtere versie van de Tyrannosaurus. Vroeger dachten mensen dat de grote vleeseters alleen maar dode dieren aten. Nu denken ze dat de dieren in groepen rondliepen en jacht maakten op kuddes grotere planteneters. De spinosaurus was een jager. Velociraptors waren ook jagers. Een slimme dinosaurus was de Troodon.

Wanneer leefden ze?

Het tijdperk waarin de dinosauriërs leefden is in drie delen gesplitst:

  • Trias - 251,9 miljoen jaar geleden. De eerste dinosauriërs leefden.
  • Jura - 201,3 miljoen jaar geleden. Er kwamen veel nieuwe soorten bij.
  • Krijt - De dinosauriërs stierven 66 miljoen jaar geleden uit, aan het einde van deze periode (zie ook Krijt-Paleogeengrens)

De oorzaak van de uitsterving van de dinosauriërs( en ook veel andere diersoorten) was toen der tijd de klimaat verandering. Hoe deze klimaat verandering is ontstaan zijn verschillende theorieën over:

Vulkaan

Theorie 1: Vulkaan of supervulkaan. Tijdens het einde van het tijdperk Krijt was er verhoogde vulkanische activiteit aan de gang. Bij een vulkaanuitbarsting ontstaat er as, lava en gas. De zon kan hier niet doorheen, water is ondrinkbaar en er is geen voedsel meer. Wetenschappers vragen zich alleen wel af waarom de krokodillen en hagedissen het wel overleefden.

Meteoriet

Theorie 2: Inslag van een meteoriet. Dit is de populairste theorie voor de klimaatverandering. Aan het eind van het tijdperk Krijt stortte een astroïde neer op aarde. Door de enorme neerstortende kracht ontstond er een kettingreactie van natuurrampen. Er ontstonden tsunami’s, een aardbeving, stofwolken die de zon verduisterde en grote temperatuurveranderingen.

Theorie 3: De verdwijning van de ondiepe zeeën. Tijdens het krijt ontstaan de continenten zoals wij kennen. Door het schuiven van de platen verdwijnen ondiepe zeeën. Er zijn bewijzen voor het terugtrekken van de ondiepe continentale zeeën. Maar onderzoek doen over de hele wereld is onmogelijk. De aarde ging van subtropisch klimaat naar strenge koude winters en hete droge zomers.

Stegosaurus

Hoe zagen ze eruit?

Dat weten we niet precies. Vroeger werd gedacht dat dinosaurussen erg leken op hagedissen, en dus een geschubde huid hadden. Maar tegenwoordig weten paleontologen behoorlijk zeker dat veel dinosaurussen veren hadden, ook de meeste grotere.

Ankylosaurus

Daarnaast waren er ook gewapende dinosauriërs. De Stegosaurus bijvoorbeeld. Deze had een serie platte, driehoekige platen op zijn rug. Deze waren voor een betere bescherming van de zijkanten van het lichaam. Daarnaast had de Stegosaurus ook een staart. Aan het eind van deze staar zaten lange stekels die een geschubde huid kon doorboren. Een ander voorbeeld is de Ankylosaurus. Deze was zo groot als een tank en zat vol met honderden ovale platen. Scherpe stekels zorgen voor nog meer bescherming. Zijn staart eindigde in een grote knots.

Verhalen

Er zijn verhalenboeken en films (die vaak op die verhalenboeken gebaseerd zijn) over Dino's.

Hieronder een paar:

Films gebaseerd op 'The Lost World'.

Documentairetv-series

Er zijn tv-documentaires over dinosaurussen, hieronder een paar:

Tv-series

Er zijn een paar tv-series van dinosaurussen, onder andere:

Bron

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dinosauriërs&oldid=823687"