Stevia

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stevia

Stevia, ook wel Honingskruid (Stevia rebaudiana), is een plant uit de familie van de composieten. Stevia komt uit Zuid- en Centraal-Amerika, maar komt voor in de Verenigde Staten, Mexico, Centraal-Amerika en Zuid-Amerika. Stevia staat bekend om zijn natuurlijke zoetstof.

Stevia is meerjarig. Stevia is een tropische plant en kan dus niet tegen vorst. Daarom worden in Nederland en Vlaanderen de planten slechts een jaar oud als ze niet naar binnen worden gehaald. Stevia kan maximaal een meter hoog worden. De plant heeft smalle bladeren. Ze zijn slechts drie centimeter lang. De plant staat graag vochtig en warm, maar houdt niet van natte voeten. Als de dagen langer worden krijgt de plant nieuwe bladeren, maar als de dagen korter worden gaat de plant bloeien. De bloemen worden bestuift via de wind.

Stevia wordt al eeuwenlang in voedingsmiddelen gebruikt. In Japan en Brazilië is de kruid daarom erg populair. Tot 2011 mocht stevia niet in de Europese Unie gebruikt worden als ingrediënt in voedingsmiddelen. Dit was omdat het niet vaststond welke bijwerkingen stevia eventueel had. Tegenwoordig mag stevia gewoon in voedingsmiddelen gebruikt worden, maar het mag niet verwart zijn met zoetstof. Toch is stevia een soort van hype geworden. Tegenwoordig wil men gezonder leven en toegevoegde suikers passen daar niet bij. Natuurlijke suikers, zoals stevia, wel.

Stevia wordt vooral veel in frisdrank, limonade, sorbetten, crème's, zalven, tandpasta en lippenbalsem gebruikt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stevia&oldid=651428"