Verbeter WikiKids vandaag nog!

Spoorlijn Haarlem - Zandvoort

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Haarlem - Zandvoort

Spoorlijn Haarlem - Zandvoort.png

Opening 3 juni 1881
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) West Nederland
Van
naar
Station Haarlem
Station Zandvoort aan zee
Aantal huidige stations 3
Status In gebruik door NS
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Haarlem - Zandvoort gaat van station Haarlem, Overveen naar station Zandvoort aan zee. In 1881 werd de spoorlijn geopend, en had toen het beginpunt station Haarlem Bolwerk dat nu niet meer bestaat. Het werd aangelegd door de Haarlem-Zandvoort Spoorweg Maatschappij (HZSM) en is 8,2 km lang. In 1935 werd de lijn van elektrische bovenleidingen voorzien. Tussen Haarlem en Zandvoort is er alleen het station Overveen (voorheen Overveen-Bloemendaal).

Vanaf 2018 rijdt overdag elk half uur een sprinter van Zandvoort aan Zee via Overveen, Haarlem, station Haarlem Spaarnwoude, station Amsterdam Sloterdijk naar station Amsterdam Centraal en omgekeerd, in de zomermaanden (mei-augustus) aangevuld met twee extra sprinters per uur tussen Zandvoort en Haarlem. Ook de komst van de Grand Prix Formule 1 naar Zandvoort geeft extra drukte.

Stations

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Haarlem_-_Zandvoort&oldid=760524"