Spinnen (dieren)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spinnen familie
Araneae

Spiders diversity smaller.jpg

Leefgebied Vrijwel wereldwijd
Leefomgeving divers
Behoort tot de spinachtigen (Arachnida), Geleedpotigen (Arthropoda), Dieren
Portaal Portal.svg Biologie

Een spin (Araneae) is een dier dat andere dieren eet, meestal insecten. Een spin behoort tot de orde van spinachtigen (Arachnida). Deze bevat ook de soorten mijten, schorpioenen, hooiwagens, solifuges en teken.

Een spin heeft 8 poten en meestal acht ogen. Een spin heeft kaken die hij gebruikt om een prooi vast te houden of te vermalen. Hij doodt hem met zijn gif. Spinnengif bestaat uit een mengsel van eiwitten, het dient ook om de prooi te verteren. De spin eet vliegen en andere kleine beestjes. Sommige spinnen zijn een beschermde diersoort dus vermoord geen spin. Spinnen worden meestal maar 1 jaar. De vogelspin kan wel 20 jaar worden.

Geschiedenis

De leven al 400 miljoen op onze aarde. Spinnen zijn ouder dan dino's. De eerste spinnen die leefde waren jagers. Spinnen zijn gedurende 400 miljoen jaar niet echt veranderd. 300 miljoen jaar geleden maakte spinnen ook webben die waren alleen heel anders. Langzamerhand werden de webben sterker en sterker. 200 miljoen jaar geleden begonnen spinnen met ronde webben te maken. Spinnen worden in de lente geboren. Sommige spinnen kunnen wel 5 jaar zonder eten.

Uiterlijk

Een spin heeft 8 ogen. 8 harige poten. Twee verschillende lichaamsdelen: de kop en de buik. Op de kop hebben spinnen 2 gifkaken. De vrouwtjes zijn meestal groter en na de paring is er kans dat het vrouwtje het mannetje opeet.

Web

De meeste spinnen maken een spinnenweb, maar andere soorten maken tunnels waar ze op langslopende prooien wachten. Ze wikkelen hun prooi in spindraad en vangen hun eten in het web.

Soorten

Er zijn wereldwijd 45.000 soorten spinnen, waarvan ongeveer 700 soorten in België en Nederland voorkomen. Het vrouwtje is meestal veel groter dan het mannetje. Het vrouwtje zit vol met eitjes, daarom is ze zo groot. Sommige spinnen leven in huis. De gevaarlijkste spin leeft in Australië en heet een Trechterspin. Het mannetje kan een boot doorboren met zijn gifkaken. De Trechterspin woont onder de grond. De Zwarte weduwe kan een zwak mens of een kind doden. Dit zijn een paar soorten spinnen:

Mythe

Uit de Afrikaanse cultuur is de mythe over de spin Anansi afkomstig. Er zijn ook kinderboeken van.

Bang

Veel mensen zijn bang voor spinnen. Zij hebben arachnophobia.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spinnen_(dieren)&oldid=850527"