Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Anansi

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spider cutted.jpg

De spin Anansi is een bekend figuur uit de verteltraditie van Afrika en het Caraïbisch gebied (de Antillen en Suriname). Hij is te vergelijken met de Europese Reynaert de Vos; net als hij is hij iedereen te slim af.

De verhalen over Anansi komen uit West-Afrika. Vanaf daar nemen de Afrikanen ze mee naar het Caraïbisch gebied, als ze als slaven naar Suriname en de Antillen worden weggevoerd. Uiteindelijk nemen Surinamers en Antillianen de verhalen mee naar Nederland.

Een voorbeeld van een verhaal:

Anansi - De slimsteMeester Superspin Anansi zat te piekeren: Stel je voor dat er iemand bestaat die slimmer is dan ik... Dat kon hij niet hebben, dus besloot hij de wereld in te trekken en alle Slimheid op te kopen. Inderdaad ontmoette hij hier en daar iemand die een heel speciale slimheid bezat, maar niemand lukte het om van Anansi's slimmigheid te winnen. Anansi troggelde alle Slimheid en Slimmigheidjes van iedereen af en borg ze op in zijn kalebas-mandje.

Toen hij thuiskwam, begon hij weer te piekeren: Waar moet ik alles verstoppen? Boven in de katoenboom kankantri, bedacht hij. Hij hing de kalebas aan een draadje om zijn nek en begon te klimmen. Maar de kalebas danste op zijn buik en zat hem dusdanig in de weg dat hij maar niet hogerop kwam. Steeds als hij halverwege de stam van de boom was, gleed hij weer terug. En terwijl hij zo aan het modderen was, hoorde hij opeens de stem van zijn zoontje van zeven jaar: "Pa, waarom heb je die kalebas op je buik gehangen? Waarom doe je hem niet op je rug, als een rugzak, dan klim je in een wip naar boven!"

Anansi schrok geweldig. "Verdraaid nog aan toe, hoe komt die jongen erop? De hele wereld heb ik afgereisd en mijn eigen vlees en bloed blijkt slimmer dan ik!" Woedend gooide Anansi de kalebas op de grond. Die brak in vele stukken en alle Slimheid en Slimmigheidjes vlogen weg, de wereld in. Maar vergis je niet... een groot aantal is bij Anansi gebleven en slimheid is erfelijk, zoals iedereen weet.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Anansi&oldid=685869"