Kruisspin

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kruisspin
Araneus diadematus

Araneus diadematus, Livorno 1.JPG

Leefgebied Vrijwel geheel Noordelijk halfrond
Leefomgeving divers
Behoort tot de Spinachtigen (Arachnida), Geleedpotigen (Arthropoda), Dieren
Portaal Portal.svg Biologie

Een kruisspin (Araneus diadematus) is een spin die je kan herkennen aan het kruis dat op zijn rug staat. De spinsoort wordt gewoonlijk de Europese kruisspin, kruisbolwever, diadeemspin, orangie, gewone kruisspin en kroonbolwever genoemd. Het wordt soms de pompoenspin genoemd, hoewel deze naam ook wordt gebruikt voor een andere soort, Araneus marmoreus. Het is een wielwebspin die voorkomt in Europa, waar hij inheems is, en Noord-Amerika, waar hij werd geïntroduceerd. De kleuring van individuele spinnen kan variëren van extreem lichtgeel tot zeer donkergrijs, maar alle Araneus diadematus - spinnen hebben gevlekte witte aftekeningen over de buik, met vier of meer segmenten die een kruis vormen. Volwassen vrouwtjes variëren in lengte van 6,5 tot 20 mm, terwijl mannetjes variëren van 5,5 tot 13 mm. Af en toe eet het vrouwtje het mannetje direct na het paren op. Naast het gebruik van het web om andere prooien te vangen, zijn de spinnen ook kannibalen en jagen ze op elkaar, maar dit gebeurt alleen vlak voor, tijdens of net na het paren.

De vrouwtjesspin lokt met mannetje. Na de paring tikt de man op het web om de vrouwtjesspin af te leiden. Zo kan het mannetje nog snel wegkomen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kruisspin&oldid=801893"