Egyptologie
Egyptologie is de studie van het Oude Egypte. De wetenschap valt onder diverse andere wetenschappen, zoals taalkunde, geschiedenis en archeologie. De egyptologie houdt zich niet alleen bezig met de geschiedenis van het Oude Egypte, maar ook met de taal en cultuur.
De egyptologie is ontstaan nadat de Fransman Jean-François Champollion de hiërogliefen door middel van de Steen van Rosetta ontcijferde in de 19e eeuw. Daarvoor kon men de hiërogliefen niet lezen en moest het dus doen met ongeschreven bronnen (zoals bouwwerken en kunstvoorwerpen) en bronnen uit andere culturen. Door het ontcijferen nam het aantal bronnen toe. Hoewel de Oude Egyptenaren dus een schrift hadden, zijn er geen feitelijke bronnen. De Egyptenaren hadden een ander beeld van geschiedenis en daardoor is dit erg gekleurd.
Dankzij de Egyptologie weten we nu veel over het Egyptische denken over het leven na de dood. Een voorbeeld zijn de teksten in piramides en teksten in het Egyptische dodenboek.
Studie
In Nederland kun je alleen aan de Universiteit Leiden egyptologie studeren, maar andere instellingen bieden ook cursussen aan. Het museum met de grootste collectie Oud-Egyptische voorwerpen is het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.