Solarpunk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het symbool van de Solarpunk-beweging

Solarpunk is een subcultuur en beweging, die zich richt op een positieve en groene toekomst. De beweging richt zich op het oplossen van milieuproblemen, klimaatverandering en vecht voor sociale gelijkheid. Het wordt solar is afgeleid van solar energy; het Engelse woord voor zonne-energie. De beweging wil het gebruik van groene energie, recycling, hergebruik en openbaar vervoer bevorderen. Ook streeft het naar meer begroeiing op plaats waar dit te weinig is, zoals in steden.

De beweging is ontstaan in 2008 en is geïnspireerd door steampunk, wat zich richt op de Industriële Revolutie, en cyberpunk, dat zich richt op computers en technologie. Solarpunk richt zich meer op de natuur, maar wil wel simpele technologie (low tech) gebruiken. Solarpunk is te vinden in de media. Zo heeft het boeken, tekenfilms en televisieseries geïnspireerd. Vaak spelen deze zich af in een (verre) toekomst en solarpunk heeft een positief beeld van de toekomst (utopie). Solarpunk wordt ook gebruikt door de politiek. Aanhangers van Solarpunk zijn vaak verbonden met de groene politiek en het socialisme, communisme en anarchisme. Ook richt de beweging zich op kleinere acties, zoals het zelf verbouwen van groentes, ecodorpen en kringloopwinkels.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Solarpunk&oldid=702031"