Steampunk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Steampunk is de benaming voor een specifieke stijl, waarbij onder andere veel gebruik wordt gemaakt van metalen in plaats van kunststoffen. Deze stijl heeft nauwe banden met cyberpunk, maar verwijst meestal naar een tijd waarin veel gebruik werd gemaakt van stoomkracht. Vandaar de naam steampunk (steam = stoom).

De originele verhalen uit het steampunk genre zijn ontstaan uit cybergoth verhalen, die zich in het verleden afspeelden en er gebruik werd gemaakt van stoomtechnologie. Uiteindelijk ontstond hier weer een apart genre uit: Steampunk.

Steampunk draait veelal om fantasy en haar verhalen, maar bevat ook onderdelen die afkomstig zijn uit de sciencefiction. Opvallend is wel dat sommige uitvindingen eerder worden gedaan in de verhalen dan in werkelijkheid. Zo kun je bijvoorbeeld computers of gloednieuwe wapens tegenkomen die in werkelijkheid toen nog niet eens uitgevonden waren.

Het genre groeit nu nog steeds, met name in de Verenigde Staten. Ook in Europa groeit het aantal fans hiervan, onder de naam Steamers. Enkele elementen zijn hiervan al terug te vinden, zoals Discoveryland in Disneyland Paris en in Nederland hebben er in het verleden al twee steampunk-gerelateerde festivals plaats gevonden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Steampunk&oldid=639977"