Roman (literatuur)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Romans)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een roman is een boek met een verzonnen verhaal (fictie) dat doorgaans groter van omvang is dan een novelle en een kort verhaal. Een roman die deels verzonnen, en deels gebaseerd is op ware feiten en bestaande personen, noemt men een non-fictieve roman of faction.

Er bestaan zowel romans voor volwassenen als voor kinderen. Het kan een romantisch boek zijn, een avonturenroman of een van de vele andere soorten. Er is sprake van literatuur wanneer het bijzonder goed geschreven is en de karakters van de personages een duidelijke verandering doormaken. Anders is het gewone lectuur. Vaak zijn romans dikke boeken van zeker 200 pagina's, maar dat hoeft niet per se altijd zo te zijn.

Dat een roman in proza is geschreven is niet zo vanzelfsprekend. De roman is namelijk ontstaan uit de middeleeuwse romance, en die was in berijmde versvorm. Bij een romance ging het om verhalen in de volkstaal zoals de ridderroman of de dierenfabel.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Roman_(literatuur)&oldid=634074"