Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Ridderroman

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karel ende Elegast is één van de bekendste ridderromans

Een ridderroman is een genre in de literatuur, waarin de avonturen die ridders maken een rol speelt. De ridderroman is dus een subgenre van de avonturenroman en soms ook van de historische roman. Vooral in de middeleeuwen waren ridderromans erg populair. Ze waren toen geen echte romans, maar eerder verhalen die werden door verteld. Hierdoor waren er soms verschillende versies van hetzelfde verhaal. Later werden deze verhalen pas opgeschreven.

Twee bekende ridderromans uit de Nederlanden zijn Karel ende Elegast en Roelantslied. In vele ridderromans uit het Frankische Rijk speelde Karel de Grote een rol. Zij worden ook wel de "Karelromans" genoemd. In Engeland had de Arthurroman over de fictieve koning Arthur. Kenmerken van de ridderroman zijn de trouwheid aan god en de koning en de moed en kracht van de ridder. Soms werden er ook sprookjesachtige dingen toegevoegd aan de roman, zoals een draak of een tovenaar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ridderroman&oldid=620084"