Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Roeisport

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amerikaanse wedstrijdroeiers in een 4 zonder stuurman

De roeisport is de tak van sport, waarbij met roeiboten om het hardst gevaren wordt.

De roeisportboten zijn over het algemeen gladder dan de gewone roeiboot, en vooral zijn ze veel slanker. Vroeger waren ze nog van hout, tegenwoordig vaak van een combinatie van kevlar en carbon (een kunststof).

Rigger met dol

Bij de meermans boten zitten de roeiers achter elkaar en hebben ieder een of twee riemen (roeispanen) die vastzitten in een houder. Bij een enkele roeispaan wordt het boordroeien genoemd en met twee roeispanen scullen. De roeispanen draaien in een dol, die op een rigger zit.

De roeisport wordt veel beoefend bij studenten roeiverenigingen, maar er zijn ook 'burger' roeiverenigingen. Net als bij andere soortclubs kun je de teams onderscheiden aan de hand van hun shirt of sporttenue. Ook hebben de bladen van de roeispanen vaak eigen kleuren, eventueel met een embleem.

Doordat de boten nogal smal zijn, zijn ze erg onstabiel en vraagt het veel oefening om er mee te varen. De roeiers zitten ieder op een soort van sleetjes die mee heen en weer bewegen als de roeiers zich met de benen afzetten. Bij meermansboten is het een kunst op zich dat de roeiers in een gelijk ritme de roeispanen synchroon heen en weer bewegen. Een eventuele misslag gaat ten koste van de snelheid en daardoor kan je de overwinning mislopen.

Sommige grotere boten hebben ook een plek bij de boeg (voorkant van de boot) voor een stuurman of stuurvrouw. Hij of zij geeft de instructies via een microfoon en bestuurt via kabels het roer en daarmee de boot. Vaak zit de stuurman of stuurvrouw juist achterin. Hij of zij kijkt naar voren en kan zien waar de boot heen gaat. De roeiers zitten met hun rug naar de boeg en kunnen eigenlijk niet zien hoe de boot gaat.

Roeien is ook een Olympische sport en er zijn ook wereldkampioenschappen in.

Een bekende roeibaan in Nederland is de Bosbaan bij Amsterdam en Amstelveen.

Studenten roeiverenigingen

Jaarlijks houden de studenten roeiverenigingen een wedstrijd op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten. Dit wordt de Varsity genoemd. Het wordt door de Utrechtse studenten roeivereniging Triton georganiseerd in naam van de KNSRB (Koninklijke Nederlandsche Studenten Roeibond).

De leden van de KNSRB zijn:

  • K.S.R.V. "Njord", uit Leiden
  • D.S.R.V "Laga", uit Delft
  • U.S.R. "Triton", uit Utrecht
  • A.S.R. "Nereus", uit Amsterdam
  • G.S.R. "Aegir", uit Groningen
  • W.S.R. "Argo", uit Wageningen
  • A.R.S.R. "Skadi", uit Rotterdam

Er zijn echter meer studenten roeiverenigingen:

Aegir (Groningen) · Agon (Almere) · Amphitrite (Haarlem) · Argo (Wageningen) · Asopos de Vliet (Leiden) · Boreas (Zwolle) · Dudok van Heel (Breda) · Euros (Enschede) · Gyas (Groningen) · Laga (Delft) · Nereus (Amsterdam) · Njord (Leiden) · Odin (Middelburg) · Okeanos (Amsterdam) · Orca (Utrecht) · Panta Rhei (Den Helder) · Pelargos (Den Haag) · Phocas (Nijmegen) · Proteus-Eretes (Delft) · Saurus (Maastricht) · Scylla (Breda) · Skadi (Rotterdam) · Skøll (Amsterdam) · Thêta (Eindhoven) · Triton (Utrecht) · Vidar (Tilburg)

Overkoepelende verenigingen: Minerva · NSRF

In het buitenland zijn er ook vele studenten roeiverenigingen. Zij leveren vaak de Olympische roeiers. Een hele bekende jaarlijkse race is die op de Engelse Theems (The Boat Race) tussen de Universiteiten van Oxford en van Cambridge. Het is een wedstrijd over een afstand van ongeveer 7 kilometer. Er hebben ook een paar Nederlanders meegeroeid.

Typen roeiboten voor wedstrijden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Roeisport&oldid=749037"