Verbeter WikiKids vandaag nog!

Skiff (roeiboot)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een enkele roeier in een skiff

Een skiff (of een scull) is een roeiboot die is ontworpen voor een enkele persoon die de boot voortstuwt met twee roeispanen (scullen), één in elke hand.

Raceboten (vaak "schelpen" genoemd) zijn lang, smal en grotendeels halfrond in dwarsdoorsnede om de weerstand van het water te minimaliseren. Ze hebben riggers (steunen met dollen voor de roeispanen), die de krachten symmetrisch op elke kant van de boot uitoefenen en (meestal) heeft de skiff een vin naar achteren die rollen en gieren (afdrijven) helpt voorkomen. Oorspronkelijk werd de skiff gemaakt van hout. Tegenwoordig worden skiffs nu bijna altijd gemaakt van een composietmateriaal (meestal met koolstofvezel versterkte kunststof) voor sterkte- en gewichtsvoordelen.

Recreatieve skiffs zijn over het algemeen korter en iets breder dan skiffs die als raceboot worden gebruikt. De recreatieve skiffs kunnen een enigszins afgeplatte rompvorm hebben om meer stabiliteit te bieden. De recreatieve skiff of beginners skiff kan worden gemaakt van een verscheidenheid aan materialen, waaronder koolstofvezel, glasvezel, hout of rotatiegegoten polyethyleen.

De skiff is de 2e langzaamste categorie raceboot (sneller dan het tweetal met stuurman), en andere roeiers erkennen de deelnemers als een van de zwaarste, zowel fysiek als mentaal: skiff wordt ook wel 'koningsklasse' genoemd.

De skiff is een van de klassen die wordt erkend door de International Rowing Federation en de Olympische Spelen, die het minimumgewicht van de romp op 14 kg hebben vastgesteld: de gemiddelde lengte is ongeveer 8,2 m.

Roeiers die in boten varen met meerdere roeiers trainen in een skiff om een goed gevoel voor de balans te krijgen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Skiff_(roeiboot)&oldid=749358"