Verbeter WikiKids vandaag nog!

Acht (roeiboot)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Swansea Universiteit Roeiclub Mannen

Binnen de roeisport is de acht het koningsnummer. In de lange slanke boot zitten 8 roeiers (of mannen, of vrouwen) en een stuurman. Elke roeier heeft één riem die met twee handen bediend wordt. Deze roeispaan wordt ook wel een veegriem genoemd. Vier roeiers hebben hun riem aan stuurboordzijde en de andere vier aan bakboordzijde, ofwel de "slagzijde". Ze zitten om en om.

De roeiers volgen de commando's van de stuurman en moeten proberen zo gelijk (synchroon) mogelijk te roeien.

Deze raceboten (vaak "shells" genoemd) zijn lang, smal en grotendeels halfrond in dwarsdoorsnede om de lucht- en waterweerstand tot een minimum te beperken. Oorspronkelijk gemaakt van hout, worden "shells" nu bijna altijd gemaakt van een composietmateriaal (meestal met koolstofvezel versterkte kunststof) wat sterk is en gewichtsvoordelen biedt.

De acht staat vanaf 1962 op het programma van de wereldkampioenschappen roeien bij de mannen en bij de vrouwen vanaf 1974. Het is ook een Olympische sport. De eerste Olympische achtrace werd gehouden in 1900 en gewonnen door de Verenigde Staten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Acht_(roeiboot)&oldid=749169"