Verbeter WikiKids vandaag nog!

Roeiboot

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vrouwen in een roeiboot (Albert Edelfelt - Girls in a Rowing Boat )

Een roeiboot is een klein vaartuig dat wordt voortbewogen met roeispanen of riemen. Het bewegen hiermee heet roeien. Daar komt ook het spreekwoord "Je moet roeien met de riemen die je hebt". In een gewone rooiboot zal degene die roeit meestal met zijn rug in de vaarrichting zitten. Degene die roeit moet dus regelmatig omkijken waar hij of zij heen gaat. Je roeit dus als het ware achteruit. Door één van de roeispanen niet te gebruiken of tegengesteld te gebruiken, kun je de roeiboot een bocht laten maken.

Er zijn verschillende soorten roeiboten zoals een opblaasboot, een vlet, een sloep en een Hollandse roeiboot. Deze werden vooral als kleine vissersboot op een plas of kleine rivier gebruikt. Nu worden ze voor de recreatie gebruikt. Soms zie je ze ook als een bijboot bij een grotere boot. Ook met dit type boten worden er wedstrijden gehouden.

De echte wedstrijd roeiboeten zijn veel slanker en gladder. Ook zitten er vaak een soort stoeltjes in die op een rails staan en heen en weer schuiven als de roeier met de benen afzet.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Roeiboot&oldid=748425"