Verbeter WikiKids vandaag nog!

Vier met

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een dames vier met stuurvrouw

Een vier met stuurman, ook bekend als een 4+, is een roeiboot die wordt gebruikt in de wedstrijdroeisport. Het is ontworpen voor vier personen die de boot voortbewegen met veegriemen en wordt bestuurd door een extra stuurman.

De bemanning bestaat uit vier roeiers, elk met een roeispaan en een extra stuurman. Er zijn twee roeiers aan de slagzijde (roeier rechterzijde) en twee aan de boogzijde (roeier linkerzijde). De stuurman bestuurt de boot met behulp van een roer en kan aan de achtersteven van de boot zitten waar er zicht is op de bemanning of de stuurman zit (ligt bijna) in de boeg (bekend als een boeglader). Met een boeglader is geluidsversterking nodig via een speaker om te communiceren met de bemanning die erachter zit, maar de stuurman heeft dan wel een beter zicht op de koers en de gewichtsverdeling kan de boot helpen sneller te gaan. Als er geen stuur is, wordt de boot een "vier zonder stuurman" genoemd.

Raceboten (vaak "schelpen" genoemd) zijn lang, smal en grotendeels halfrond in dwarsdoorsnede om de luchtweerstand tot een minimum te beperken. Oorspronkelijk werden ze gemaakt van hout. Tegenwoordig worden schelpen nu bijna altijd gemaakt van een composietmateriaal (meestal met koolstofvezel versterkte kunststof) voor sterkte- en gewichtsvoordelen. 'Viertjes' hebben een vin naar achteren, om rollen en gieren (afdrijven) te voorkomen en om het roer te helpen. De riggers (steunen met een dol voor de roeispanen) zijn afwisselend langs de boot gespreid, zodat de krachten asymmetrisch op elke zijde van de boot worden uitgeoefend. Als de boot wordt geroeid door roeiers met elk twee roeispanen, wordt de combinatie een dubbelvier genoemd. Bij een dubbelvier oefenen de riggers de krachten symmetrisch uit. Een boot met veegriemen moet stijver zijn om de enorme krachten aan te kunnen, en vereist dus meer schoren, wat betekent dat hij zwaarder moet zijn dan een gelijkwaardige roeiboot. De meeste roeiverenigingen kunnen het zich echter niet veroorloven om een ​​speciale grote romp met vier zitplaatsen te hebben, die misschien zelden wordt gebruikt, en kiezen in plaats daarvan over het algemeen voor veelzijdigheid in hun vloot door sterkere schelpen te gebruiken die kunnen worden opgetuigd voor vier of dubbelvier.

De "vier met stuurman" is een van de door de International Rowing Federation erkende klasse. Het was een van de oorspronkelijke evenementen op de Olympische Spelen, maar werd in 1992 geschrapt.

De snelste tijd ter wereld in de vier met stuurman is neergezet door de bemanning uit Duitsland in de finale van de Wereldkampioenschappen in Wenen, Oostenrijk in 1991. De bemanning van Matthias Ungemach, Armin Weyrauch , Armin Eichholz , Bahne Rabe en stuurman Jörg Dedering finishte in een tijd van 5:58.96 min.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vier_met&oldid=749423"