Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Rijksweg 3

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NLD-N3.svg

Rijksweg3.svg

Rijksweg 3
Van Noordeloos N214
Naar Oud-Beijerland N217
Land Vlag van Nederland Nederland
Lengte 9,7 km
Provincie(s) Flag Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Foto('s)
N3.PNG
Portaal Portaalicoon Verkeer & Vervoer

De Rijksweg 3 of N3 is een Nederlandse N-weg tussen Dordrecht en Papendrecht. De Rijksweg 3 is 9,7 kilometer lang en verbindt de A16 met de A15. De N3 zou ooit een snelweg worden tussen Amsterdam en Rotterdam (A3).

Route

De N3 sluit aan op de A16. Bij Dordrecht begint de weg. De weg is te delen in twee delen:

  • Dordecht - De wantij
  • De wantij - Papendrecht

Het eerste deel is een weg die bestaat uit twee rijstroken, ook is er een vluchtstrook. Dit deel van de weg wordt ook wel Randweg Dordrecht genoemd. Tot en met de brug over de Wantij is dit zo. Na de brug kom je uit in het tweede stuk. Het tweede stuk heeft maar één rijstrook. Ook zijn er geen vluchtstroken. De N3 sluit uit eindelijk aan op de A16 bij Papendrecht.

Oorspronkelijke plan

Locatie van de A3 tussen Amsterdam en Rotterdam zoals aangegeven op kaarten uit 1932 op een kaart met de huidige Rijkswegen.
De erg ruim opgezette afrit 4 van de A9. Aan de wateren is goed te zien dat knooppunt Ouderkerk aan de Amstel hier gepland was.

In 1932 was het rijkswegenplan opgesteld. Hierin stond dat de A3 een verbinding moest vormen tussen Amsterdam en Rotterdam. Ook zou de weg langs Gouda gaan. In 1936 werd besloten dat de weg er moest komen. In de jaren 70 werd dit plan afgewezen. De A3 liep namelijk door het Groene Hart heen. Toch waren er sommige plekken waar al gebouwd was aan de weg:

In 2008 en in 2010 liet de Partij voor de Vrijheid weten dat ze voor de bouw van de weg waren. Dit is de enige partij die voor is.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rijksweg_3&oldid=623180"