Rijksdaggebouw

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Rijksdaggebouw vandaag de dag.

Het Rijksdaggebouw, of in het Duits Reichstagsgebäude, is het gebouw waar het Duitse parlement, de Bondsdag, vergaderd. Het is dus vergelijkbaar met het Nederlandse Binnenhof en het Belgische Paleis der Natie. Het gebouw is gebouwd in 1894 en is vernoemd naar het vroegere parlement van Duitsland, de Rijksdag. Sinds 1999 is het Rijksdaggebouw het parlementsgebouw van Duitsland.

Het Rijksdaggebouw staat in Berlijn aan de Platz der Republik. Voor het gebouw wappert de Vlag van de Eenheid, de grootste versie van de Duitse vlag.

Bouw

Dem Deutschen Volke

Het Duitse parlement heette vroeger de Rijksdag. De Rijksdag werd belangrijker toen het Duitse Keizerrijk ontstond. Hierdoor moest de Rijksdag wel een mooi gebouw hebben. In 1884 werd daarom begonnen met de bouw van het Rijksdaggebouw op de plek waar ooit het Raczynskpaleis stond. Dit paleis moest worden afgebroken oor de bouw. Het Rijksdaggebouw is ontworpen door Paul Wallot uit Frankfurt am Main. Tien jaar stond was het parlementsgebouw af en ging de Rijksdag er vergaderen. Oorspronkelijk zouden er met bronzen letters op de voorgevel Dem Deutschen Volke hebben gestaan. De Duitse keizer Wilhelm II vond dit helemaal niets, maar in 1916 voegde Peter Behrens het alsnog toe.

Brand en de Tweede Wereldoorlog

Zo stond het Rijksdaggebouw er een beetje bij tot 27 februari 1933. Toen werd de Rijksdag in brand gestoken. Wie het had gedaan is niet helemaal duidelijk. De nazi's pakte de Nederlandse communist Marinus van de Lubbe op, maar of hij het gedaan had is een beetje een discussie. Ook is het niet duidelijk of het een persoon of een groep personen waren. Volgens geruchten zou Adolf Hitler zelf het gebouw in de brand hebben gestoken of er opdracht toe hebben gegeven. Of dit waar is valt ook aan te twijfelen, maar de brand kwam hem wel erg goed uit. Hitler, die toen kanselier was, waarschuwde de Duitsers dat de communisten Duitsland wilden veroveren. Door de brand kreeg Hitler de volledig macht van het Duitse parlement.

De Plenarsaal is de vergaderzaal van de Bondsdag.

Het Duitse parlement was nog maar de show en had niets meer te vertellen. Het parlement zetelde nu in Kroll Oper. Het Rijksdaggebouw werd hersteld en dit werd weer in propagandafilms getoond. Naast het gebouw stond het ziekenhuis Charité. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kraamafdeling verplaatst naar het Rijksdaggebouw. Hierdoor werden veel Berlijners in het Rijksdaggebouw geboren. Op hun geboorteakte staat dan ook Berlin - Reichstagsgebäude.

Op 2 mei 1945 werd op het Rijksdaggebouw de vlag van Sovjet-Unie gehesen door Meliton Kantaria. Dit was het symbool dat Duitsland verslagen was. Er is dan ook zwaar gestreden om het gebouw, want de Duitsers wilden het gebouw het liefste houden. De beroemde beelden waarop de Sovjet-vlag wordt gehesen zijn een paar dagen later in scene gezet. Tijdens de Koude Oorlog lag het Rijksdaggebouw in West-Berlijn vlak bij de Berlijnse muur. Het gebouw werd gerestaureerd en moderner gemaakt. Het gebouw kreeg in 1971 een nieuwe bestemming, het Duits Historisch Instituut kreeg het gebouw. Het Rijksdaggebouw was tijdens de Duitse deling symbool voor het verdeelde Duitsland met een verdeelde hoofdstad.

De Duitse splitsing en de hereniging

In oktober 1990 was de Duitse hereniging. Men wilde de Rijksdag gebruiken als het gebouw van de Bondsdag, die toen nog in Bonn zat. Voor het Rijksdaggebouw werd op de dag van de Duitse hereniging de Vlag van de Eenheid uitgehangen. Er werd begonnen met het verbouwen van het Rijksdaggebouw. Er werd veel aangepast. Norman Foster nam de leiding. De grootste aanpassing was de koepel boven het centrale deel. Deze tegenwoordig transparant. Hierdoor krijgen de Duits Bondsdagleden genoeg licht en verse lucht. Ook is het een verwijzing naar de democratie, deze moet transparant zijn. Men kan de koepel beklimmen, waardoor men de stad Berlijn kan bekijken.

In 1999 werd de Bondsdag van Bonn naar Berlijn verplaatst.

Door de jaren heen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rijksdaggebouw&oldid=500560"