Oeroeg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oeroeg
Geen afbeelding
beschikbaar
Informatie
Alternatieve titel
Schrijver Hella Haasse
Taal (origineel) Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
Genre Tendensroman, historische roman
Datum 1948
ISBN 9789021440286
Uitgeverij Querido
Bijzonderheden

Online-tekst
Portaal Portaalicoon Literatuur

Oeroeg is een roman van de Nederlandse schrijfster Hella Haasse uit 1948. Het boek werd uitgegeven als Boekenweekgeschenk, maar is een van de bekendste werken uit de moderne Nederlandse literatuur. Net als veel werken van Haasse speelt Nederlands-Indië een belangrijke rol in de roman. Haasse schreef het boek omdat ze zelf Nederlands-Indië miste; zelf is ze daar opgegroeid.

De roman gaat over een ik-verteller (zonder naam) en zijn vriend Oeroeg. De ik-verteller is blank, terwijl Oeroeg een inlandse jongen is. Ondanks die twee verschillen zijn ze aan het begin van het verhaal vrienden, maar na verloop van tijd groeien ze steeds verder uit elkaar. Dit gebeurt mede door racisme, discriminatie, onderdrukking van de inlandse bevolking en de roep van Nederlands-Indië voor onafhankelijkheid.

Samenvatting

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

De ik-figuur groeit op met een jongen genaamd Oeroeg op de plantage van zijn ouders. Het ik-figuur is een Nederlandse jongen, terwijl Oeroeg een Indiër is. De ik-figuur bevindt zich vaker in het gezelschap van Oeroeg en zijn familie dan zijn eigen familie. Hierdoor kan de ik-figuur beter Soedanees praten dan Nederlands. Dit vinden de ouders van de ik-figuur niet goed, waardoor meneer Bollinger als zijn privéleraar wordt aangenomen. De ouders van de ik-figuur besluiten een feest te geven, waarna de besluiten om 's avonds naar het Zwarte Meer te gaan. Volgens de legende is dit meer echter vervloekt. Ze maken een boottocht op een vlot, maar het vlot breekt doormidden. Hierdoor belanden ze allemaal in het water. Deppoh, de vader van Oeroeg, verdrinkt hierbij doordat hij in de waterplanten verstrikt zat. De ik-figuur heeft hierdoor lange tijd van nachtmerries en zijn ouders proberen hun schuld af te kopen door Oeroeg's schoolgeld te betalen en hem op de plantage te laten werken.

Oeroeg's familie verhuist naar de bergen. Oeroeg en de ik-figuur gaan naar dezelfde school in Soekaboemi, maken samen huiswerk en bezoeken Oeroegs familie. De moeder van de ik-figuur krijgt een verhouding met meneer Bollinger en vertrekt naar Europa. De vader van de ik-figuur is steeds vaker en langer op dienstreis. Meneer Bollinger vertrekt naar Europa en wordt vervangen door Gerard Stokman. Wanneer de vader van de ik-figuur een wereldreis gaat maken, krijgen de ik-figuur en Oeroeg onderdak bij de Hollandse Lida. Lida is vastbesloten om Oeroeg te helpen om dokter te worden. Wanneer de vader van de ik-figuur weer terugkomt, heeft hij een nieuwe vrouw. De ik-figuur gaat weer op de plantage wonen, terwijl Oeroeg met Lida naar Batavia vertrekt. De ik-figuur vertrekt later naar Batavia om te studeren en verblijft in een internaat. Hij brengt hier veel tijd door met Oeroeg en Lida. Lida stuurt Oeroeg ook naar het internaat, waar hij Abdullah leert kennen. Oeroeg probeert nu met de ik-figuur te breken. De ik-figuur keert terug naar de plantage en het Zwarte Meer, maar voelt zich nergens echt thuis.

De ik-figuur keert terug naar Nederland om ingenieur te worden en Oeroeg keert terug naar Soerabaja, waar hij bij de familie van Abdullah gaat wonen. De ik-figuur brengt nog één bezoek aan Abdullah voordat hij vertrekt. Oeroeg zet zich af tegen alles wat Nederlands en blank is. De ik-figuur begrijpt dat dit he einde van hun vriendschap is en vertrekt naar Nederland. De Tweede Wereldoorlog legt echter alles in puin, waarna de ikf-guur weer terug gaat naar Nederlands-Indië. Hier is een oorlog aan de gang. Hij kan zijn vrienden niet vinden en keert terug naar het Zwarte Meer. Een Indiër houdt hem onder schot en erkent dat dit Oeroeg is. De Indiër roept dat hij weg moet gaan, maar verdwijnt wanneer hij troepen aan hoort komen. De ik-figuur weet op de dag van vandaag niet of dit daadwerkelijk Oeroeg was.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oeroeg&oldid=630959"