Nationaal Park De Hoge Veluwe

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Park De Hoge Veluwe op de kaart
Helene en Anton
Jachthuis Sint Hubertus


Algemeen

Het Nationaal park de Hoge Veluwe ligt in een gebied dat de Veluwe heet. Dat is een gebied met erg veel bossen. Het park is heel erg groot, ongeveer 5400 hectare. Dit zijn bijna 10.000 voetbalvelden bij elkaar. Veel mensen gaan hier heen om te wandelen, te fietsen en te genieten van de mooie natuur. Je moet hier wel wat geld betalen om naar binnen te komen, omdat er veel gedaan wordt om het park zo mooi te houden. Maar het is niet veel en als je met een groep komt, betaal je minder. Je kan met de auto niet overal komen in het park. Je hebt er witte fietsen staan die je gewoon kunt pakken om te gebruiken. Na afloop moet je ze wel weer netjes terugzetten. Ze mogen het park dan ook niet verlaten.

Geschiedenis

Het park de Hoge Veluwe is vroeger gesticht door Anton Kröller en zijn vrouw Helene Müller. Anton was een rijke zakenman en hield van de natuur. Vanaf 1909 begon Anton grote stukken land op de Veluwe te kopen. Ooit was het hele grondgebied wel 6800 hectare groot. Helene hield erg van kunst en verzamelde veel schilderijen, tekeningen, beelden en andere kunst. Maar toen de zaken slechter gingen moest Anton zijn landgoed verkopen. Gelukkig kon (en wilde) de Nederlandse Staat het landgoed kopen en kreeg de Staat ook de verzameling schilderijen van de familie Kröller-Müller. De Staat bouwde toen ook het museum verder af.

Dieren

Er lopen hier veel wilde dieren rond. Zoals herten, reeën, wilde zwijnen, vossen, dassen, moeflons en Corsicaanse schapen. Ze kunnen niet uit het park ontsnappen, omdat het gebied is afgezet met roosters en hekken. Als je heel vroeg in de ochtend komt of tot laat in het park blijft en heel stil bent, heb je kans een wild dier te zien. Je hebt zelfs speciale plekken waar je kan gaan zitten, zodat je heel veel kans hebt om een dier te zien. Deze plekken heten 'wildobservatieposten'.

Musea

In het park zijn 3 verschillende musea te vinden. Je hebt er het Jachthuis St. Hubertus, het Kröller-Müller museum en het Museonder.

Het Jachthuis vertelt het verhaal over Hubertus .Toen hij jong was, was hij jager. Toen kreeg hij een beeld (visioen) over een edelhert die een kruis in zijn hart had. Hij moest zijn leven verbeteren, anders zou hij in de hel komen. Hubertus besloot om zich terug te trekken in het klooster. Het Jachthuis is gebouwd door de beroemde architect Berlage.

Het Kröller-Müller museum is vooral bekend omdat er heel veel schilderijen van Vincent van Gogh hangen. Maar er zijn hier ook schilderijen van Piet Mondriaan en Pablo Picasso te vinden.

Het Museonder is het eerste ondergrondse museum ter wereld. Je ziet wat er onder het aardoppervlak leeft en geleefd heeft. Je vindt hier hele bijzondere dingen, zoals een heel wortelstelsel van een hele oude boom, botten van uitgestorven dieren, stenen die een verhaal vertellen als je je hand erop legt en nog veel meer. Je kunt hier gratis naar binnen.

Suske en Wiske

De schrijver van Suske en Wiske: Marc Verhaegen werd uitgenodigd door het park om daar een keer te komen. Hij heeft hier toen een nummer van Suske en Wiske geschreven. Dit album heet: Verraad op de Veluwe. Het is verschenen op 8 december 2004. De striphelden komen ook in het Kröller-Müller museum en het Jachthuis St. Hubertus. Als je meer wilt weten over het park de Hoge Veluwe, moet je zeker Verraad op de Veluwe lezen!

Voor kinderen

Er is heel veel te doen voor kinderen. Regelmatig worden er schoolreisjes gehouden in het park. Je kan er sporen zoeken, wilde dieren zoeken en bekijken, naar een van de musea gaan of een flinke fietstocht maken. Maar ook buiten school is het leuk om ernaar toe te gaan, want in de schoolvakanties worden er bijvoorbeeld kindersafari's gehouden en andere activiteiten, zoals uilenballen uitpluizen of nestkastjes maken! Als het regent hoef je niet te treuren, want wat is er leuker dan in de modderplassen springen 'samen' met de wilde zwijnen? Of toch maar lekker binnen een film kijken over een nacht in het park of met een opdrachtboekje het ondergrondse museum in?

Dus wil jij ook met je klas naar het park? Vraag aan je juf of zoek nog wat meer informatie op: www.hogeveluwe.nl .

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nationaal_Park_De_Hoge_Veluwe&oldid=725102"