Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Nandoe

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nandoe
Rhea americana

Rhea americana - Three adult birds.jpg

Kwetsbaar
Leefgebied Zuid-Amerika
Leefomgeving Open grasvlakten
Familie Rheidae

Rhea americana Distribuzione.jpg

Portaal Portal.svg Biologie

De nandoe (Rhea americana) is een loopvogel, die voorkomt in Zuid-Amerika. De nandoe lijkt erg op de struisvogel, maar de nandoe is kleiner en lichter dan de struisvogel. De vogel komt voor de in de landen Argentinië, Paraguay, Uruguay en Brazilië.

Nandoes leven op grote open velden waar ze voornamelijk gras eten en tussen de andere grazende dieren leven. Nandoes eten zwel dierlijk als plantaardig voedsel. Ze vermijden contact met vijanden door weg te rennen. Een nandoe is 90 tot 150 meter lang en weegt ongeveer 20 kilo. In tegenstelling tot de struisvogel heeft een nandoe slechts twee tenen. Het verenkleed is vaak bruin, grijs of wit. De mannetjes hebben gedurende paringstijd een zwartband onderaan hun hals.

Tijdens de paringstijd roept het mannetje luidt om vrouwtjes te lokken. Een enkel mannetje paart met maar liefst 12 vrouwtjes. De vrouwtjes leggen de eieren vervolgens op de grond en het mannetje broedt al deze eieren uit. Dit kunnen er maar liefst 60 zijn. Een mannetje brengt de kuikens in zes weken groot. De paren zijn niet vast en verschillen per broedtijd. De nandoe is bedreigd door de vroegere jacht op het dier; voornamelijk in Brazilië werd er gejaagd op nandoes vanwege hun verenkleed. Tegenwoordig wordt de nandoe bedreigd door een afname in leefgebied. Hoeveel nandoes in het wild leven is onbekend, aangezien veel nandoes in gevangenschap regelmatig ontsnappen en verwilderen.

In Duitsland

In de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern komen ook nandoes voor. Rond het jaar 2000 ontsnapte er een aantal dieren uit een uitloop. De dieren wisten te overleven in de bossen en plantte zich voort. Veel boeren vinden de nandoes erg vervelend, aangezien de velden vertrappen en het koolzaad opeten. Sinds 2014 worden er pogingen gedaan om het aantal nandoes terug te dringen. Toen waren er in de omgeving maar liefst 144 nandoes te vinden. In 2017 was het aantal opgelopen tot 244 nandoes. De dieren kunnen zich snel verspreiden doordat er geen echte natuurlijke vijanden in de omgeving zijn. Per jaar worden er wel 1 tot 3 nandoes aangereden en af en toe wordt een kuiken door een vos opgegeten.

Tegenwoordig worden nesten opgespoord en worden de eieren ingeboord, zodat ze niet uitkomen. Op die manier moet het aantal nandoes niet te veel toenemen. Het is onmogelijk om alle nesten op te sporen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nandoe&oldid=701848"