Nana Mouskouri

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Nana Mouskouri
Het Herodes Atticus-theater

Nana Mouskouri (Chania, 13 oktober 1934), geboren als Ioanna Mouskouri, is een Griekse zangeres. Op 23 juli 2008 gaf zij haar laatste twee concerten in het Herodes Atticus-theater in Athene. Gedurende haar carrière heeft Nana Mouskouri ruim 300 miljoen albums verkocht. Hierdoor is zij één van 's werelds best verkopende artiesten. Daarnaast heeft ze meer dan 300 gouden en platina platen.

Mouskouri heeft tenminste 175 albums uitgebracht. Op deze albums staan meer dan 1750 liederen in onder andere Grieks, Frans, Engels, Duits, Nederlands, Italiaans, Spaans en Welsh. Haar nummers bestaan zowel uit covers van andere artiesten als uit eigen liederen. Veel van de nummers zijn in meerdere talen vertaald.

Korte biografie

Mouskouri werd geboren op het eiland Kreta. Ze groeide echter vanaf haar derde jaar op in Athene. Mouskouri begon op 12-jarige leeftijd met zanglessen en op zestienjarige leeftijd werd ze toegelaten tot het prestigieuze Atheense conservatorium. Dankzij het functioneren van slechts één stemband heeft ze een uniek stemgeluid. Op het conservatorium studeerde ze voornamelijk klassieke muziek en opera. Gedurende haar opleiding daar, kwam ze ook in aanraking met Jazz en al snel werd ze zanger van een lokaal jazz-bandje. In 1957 nam ze haar eerste lied op: Fascination. Tot 2008, ruim 50 jaar, blijft ze liedjes uitvoeren.

Weetjes

  • Nana Mouskouri heeft slechts één functionerende stemband
  • Sinds 1993 is Mouskouri een ambassadeur voor Unicef
  • Van 1994 tot 1999 was Mouskouri een afgevaardigde in het Europees Parlement
  • Nana Mouskouri heeft twee kinderen: Nikolas (1968) en Eleni (1970); Sinds 2007 is ze ook oma van Evelia, een kind van Nikolas.
  • Mouskouri deed mee aan het Eurovisiesongfestival names Luxemburg met het Franse liedje À force de prier.

Filmpjes

Frans: À force de prier (Eurovisie songfestival) Engels: Oh Happy Day Grieks: Αλληλούια Duits: Weisse Rosen Aus Athen Engels: Lonely Shepherd - Bijna alleen stem als instrument gebruikt Spaans: De colores 

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nana_Mouskouri&oldid=370241"