Milieubewust leven

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Energie besparing is niet nieuw. Deze Amerikaanse postzegel is al van 1977.

Milieubewust leven is een manier van leven waarbij je in je consumptiegedrag rekening houdt met het milieu. Door milieubewust te leven bespaar je veel energie en grondstoffen, waaronder ook water. In de meeste gevallen is het een kwestie van besparen om de overconsumptie van de mens terug te dringen.

Hier zijn een paar manieren om milieubewuster te leven.

  1. Wil jij geld en benzine (of een andere brandstof) besparen? Neem gewoon wat vaker de fiets in plaats van de auto of brommer.
  2. Doe de verwarming uit (of zet deze laag) en trek gewoon iets warms aan. Dat oudere mensen een deken over hun benen gebruiken staat misschien stom, maar het scheelt wel.
  3. Gloeilampen verbruiken veel energie. Vervang gloeilampen daarom voor ledverlichting.
  4. Haal opladers uit het stopcontact als je deze niet gebruikt. Ook apparaten op stand-by laten staan kost energie.
  5. Check als je naar buiten gaat of al je lichten uit staan. Dus ook als je je kamer boven verlaat en je er een poosje niet hoeft te zijn doe je het licht uit.
  6. Het is wel lekker om lang te douchen maar het is slecht voor het milieu. Dus zet een timer (kookwekker) op 5 minuutjes, dan douche je minder lang, want dat is goed voor het milieu.
  7. Isoleren van het huis is meer iets voor je ouders. Ramen en deuren onnodig open laten staan kun je zelf voorkomen.
  8. Ook het gebruik en verbruik van materialen moeten we zuiniger mee worden. Het maken van kleding kost veel energie en is vaak milieuvervuilend. Dus langer met dezelfde kleding doen werkt besparend. Gemiddeld komt de watervoetafdruk van een katoenen T-shirt uit op 2700 liter water! Voor de productie van een spijkerbroek is gemiddeld 8000 liter water nodig. Dus ook recyclen van materialen helpt. En kijk ook eens in de kringloopwinkel in plaats van dat je altijd nieuwe spullen koopt.
  9. Metalen zitten veel in elektronische apparaten en ook batterijen. Daarom is het inleveren van je oude telefoon en gebruikte batterijen om te laten recyclen een goede zaak.
  10. Zwerfvuil of zwerfafval is niet goed voor het milieu. Dus gooi geen dingen zomaar weg in de natuur of op straat. Afvalscheiding helpt ook bij milieubewuster leven.

Zie ook

Media

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Milieubewust_leven&oldid=806337"