Marxisme-leninisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Communisme
Maroon flag waving.svg
Stromingen
Marxisme
Marxisme-leninisme
Stalinisme
Maoïsme
Trotskisme
Titoïsme
Anarchocommunisme
Begrippen
Klassenstrijd
Proletariaat
Wereldrevolutie
Internationalisme
Dictatuur van het proletariaat
Planeconomie
Sleutelfiguren
Karl Marx
Friedrich Engels
Leon Trotski
Vladimir Lenin
Jozef Stalin
Mao Zedong
Portaal Portal.svg Politiek


Het marxisme-leninisme (vaak afgekort tot ML) is een stroming binnen het communisme. Het marxisme-leninisme was een van de belangrijkste communistische stromingen tijdens de 20e eeuw. Het was namelijk de staatsideologie van de Sovjet-Unie en veel van haar bondgenoten, waaronder Polen, Tsjecho-Slowakije, Hongarije en Bulgarije. Het woord is een combinatie van het marxisme (de ideeën van Karl Marx en Friedrich Engels) en leninisme (de ideeën van Vladimir Lenin).

Het marxisme-leninisme door de bolsjewieken in de Sovjet-Unie bedacht. Tegen de tijd dat het marxisme-leninisme tot stand kwam, waren Marx, Engels en Lenin al dood. De naam werd voor het eerst gebruikt door Sovjetleider Jozef Stalin. Stalin en zijn aanhangers hadden grote invloed op het marxisme-leninisme, maar het moet niet verward worden met het stalinisme.

Er is ook de afkorting MLM wat staat voor marxisme-leninisme-maoïsme. Het maoïsme zijn de ideeën van de Chinese communist Mao Zedong.

Wat is marxisme-leninisme?

Net als alle andere communistische stromingen keert het marxisme-leninisme zich tegen het kapitalisme. Volgens hen leidt de arbeidersklasse (het proletariaat) onder het kapitalisme. Het proletariaat wordt namelijk verdrukt door de bourgeoisie (de bovenklasse bestaande uit rijke personen). Marxisten-leninisten geloven dat het kapitalisme omver moet worden geholpen door middel van een revolutie. Veel andere communistische ideologieën vinden dit ook.

Het marxisme-leninisme gelooft echter dat de revolutie geleid moet worden door een "voorhoedepartij". Deze voorhoedepartij verenigt de arbeidersklasse en leidt de revolutie. Volgens marxisten-leninisten moet het communisme de enige ideologie zijn in het land. Marxisme-leninisme is daardoor ook autoritair en wil een democratie met arbeidersraden. Deze voorhoedepartij creëert vervolgens een socialistische staat, waarin privé-eigendom beperkt wordt. De kapitalistische economie wordt vervangen door een planeconomie. Uit deze socialistische staat kan vervolgens een communistische samenleving ontstaan. De voorhoedepartij moet dus het land leidden tijdens de overgang van het kapitalisme naar het communisme (de dictatuur van het proletariaat). Tijdens deze periode wordt de bourgeoisie afgeschaft.

Daarnaast is marxisme-leninisme ook internationalistisch. De ideologie wilde het communisme verspreiden door middel van internationale organisaties, zoals de Comintern.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Marxisme-leninisme&oldid=801362"