Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: Dyscalculie of Kunst

Maria van Donkelaar

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maria van Donkelaar
Geen afbeelding
beschikbaar
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit
Pseudoniem
Bijnaam
Geboren 28 augustus 1947
Geboorteplaats
Overleden
Nationaliteit Nederland Nederland
Beroep schrijver, redacteur, vertaler en illustrator
Werk
Jaren actief ca. 1967-heden
Genre(s) Kinderboek
Stroming volksverhalen, sprookjes, fabels, legenden en mythen
Invloeden
Bekende werken
Uitgeverij(en) verschillende
dbnl
Handtekening
Website
Portaal Portal.svg Literatuur

Maria van Donkelaar werd geboren op 28 augustus 1947. Ze studeerde aan de Kunstacademie in Rotterdam en behaalde haar doctoraal in de letteren aan de universiteit van Utrecht. Ze vertaalt en bewerkt oude verhalen van over de hele wereld voor kinderen. Soms zet ze die op rijm. Inmiddels heeft ze ruim 20 kinderboeken op haar naam staan. In 2019 won zij een zilveren griffel met: Zo kreeg Midas ezelsoren, 23 verhalen uit de Metamorfosen van Ovidius op rijm. Hetzelfde boek was in 2020 een van de 5 genomineerden voor de Gouden Poëziemedaille voor kinderpoëzie. Samen met Martine van Rooijen schreef Maria voor Asoka Boeddha’s Beestenboek, 34 dierenverhalen uit de Jataka, en Dikke maatjes, een prentenboek van een Jatakaverhaal.

Maria van Donkelaar is bekend van Sprookjes van Moeder de Gans (1995), Zwarte Piet in zeven dagen (2013) en Boven in de groene linde zat een moddervette haan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Maria_van_Donkelaar&oldid=731077"