Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Louis Mountbatten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Louis

Louis Francis Albert Victor Nicholas Mountbatten, 1st Earl Mountbatten van Burma (Geboren in Windsor op 25 juni 1900 – en gestorven in Donegal Bay, County Sligo, Ierland op 27 augustus 1979), was het jongste kind van Louis Alexander van Battenberg en Viktoria van Hessen-Darmstadt.

Louis werd geboren op 25 juni 1900 in Frogmore House, Verenigd Koninkrijk, als de tweede zoon van Louis Alexander van Battenberg en zijn vrouw Victoria Maria, een kleindochter van koningin Victoria. Louis is de broer van Alice van Battenberg, die in het Griekse vorstenhuis trouwde, en Louise Mountbatten, die koningin van Zweden werd.

Hij kreeg bij zijn geboorte de titel ‘Zijne Doorluchtige Hoogheid Prins Louis van Battenberg’, maar in 1917 deed de gehele Britse familie afstand van zijn Duitse titels vanwege de anti-Duitse stemming in Engeland. Zijn vader veranderde de familienaam in ‘Mountbatten’; Louis nam die familienaam over.

Louis diende in de Royal Navy tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Hij had veel belangrijke posities en kreeg voor zijn werk verschillende hoge onderscheidingen. In 1947 werd hij aangesteld als laatste onderkoning van India met als opdracht India te helpen op de weg naar onafhankelijkheid. Hij werd vervolgens benoemd tot Gouverneur-Generaal, de vertegenwoordiger van de Engelse koningin in India. Na zijn terugkeer naar Engeland kreeg hij opnieuw verschillende hoge posities in de Royal Navy.

Louis Mountbatten trouwde op 18 juli 1922 met Edwina Ashley. Ondanks de vele affaires die beiden hadden was het paar toegewijd aan elkaar en hadden ze een gelukkig huwelijk tot Edwina’s plotselinge dood op 21 februari 1960. Ze kregen twee kinderen:

Louis stierf op 27 augustus 1979 tijdens een vakantie in Ierland na een bomontploffing op zijn boot Shadow V. De aanslag werd later opgeëist door de IRA. Nog drie anderen kwamen om het leven: Patricia’s vierde zoon Nicholas (14), haar schoonmoeder Lady Doreen Brabourne (83) en Paul Maxwell (15) die als bootsman assisteerde op de boot.

Op 23 november werd de dader, Thomas McMahon, tot levenslange gevangenisstraf vervoordeld. Hij werd al in 1998 vrijgelaten na het Goede Vrijdag-akkoord.

Na een staatsbegrafenis in Westminster Abbey, Londen, werd Louis Mountbatten begraven in Romsey Abbey, Hampshire.

De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie. (Zie ook: Copyleft)

Deze pagina op Wikipedia

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Louis_Mountbatten&oldid=650168"