Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Louis Alexander van Battenberg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Louis Alexander Mountbatten, Eerste Markies van Milford Haven (24 mei 1854 – 11 september 1921) was de eerste zoon van Prins Alexander van Hessen en gravin Julia van Hauke. Hij trouwde met Prinses Viktoria van Hessen-Darmstadt, kleindochter van Koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk, met wie hij vier kinderen kreeg.

Jeugd

Prins Louis Alexander werd op 24 mei 1854 geboren in Graz, Oostenrijk, als de oudste zoon van Prins Alexander van Hessen en Julia van Hauke. Hij was de broer van onder anderen Alexander van Bulgarije en Heinrich Moritz van Battenberg, die trouwde met Prinses Beatrice, de jongste dochter van Koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk.

Carrière

Prins Louis werd in 1868 op 14-jarige leeftijd genaturaliseerd als inwoner van het Verenigd Koninkrijk, waarna hij een militaire carrière startte bij de Royal Navy. Hij begon zijn militaire carrière als adelborst. In 1876 vergezelde hij de Prins van Wales, de toekomstige koning Edward VII op zijn reis naar India, en in 1883 werd hij door Koningin Victoria aangesteld als luitenant van haar jacht ‘Victoria en Albert’.

In de jaren daarna steeg hij steeds in rang, tot hij in 1912 tot admiraal werd benoemd. In zijn jaren bij de marine heeft Prins Louis Alexander verschillende onderscheidingen gekregen. Vlak voor zijn dood werd hij in augustus 1921 nog benoemd tot Admiraal van de Vloot.

Huwelijk en gezin

Op 30 april 1884 trouwde Louis met Prinses Viktoria van Hessen-Darmstadt, die ook zijn nicht was. Zij was de oudste dochter van groothertog Louis IV van Hessen-Darmstadt en Prinses Alice, de tweede dochter van Koningin Victoria.

Prins Louis Alexander en Prinses Viktoria kregen vier kinderen:

Prins Louis Alexander had ook een buitenechtelijke dochter, Jeanne Marie Langtry Malcolm, met de Britse actrice Lillie Langtry.

Titels

Als gevolg van de Eerste Wereldoorlog deed Prins Louis Alexander, op verzoek van Koning George V, afstand van zijn Duitse titel ‘Prins van Battenberg’ op 14 juli 1917 en veranderde hij zijn familienaam ‘Battenberg’ in ‘Mountbatten’.

Op 17 juli werd hij benoemd tot Markies van Milford Haven, Graaf van Medina en Burggraaf Alderney. Ook zijn vrouw en drie jongste kinderen deden afstand van hun prinselijke titels en namen de titels als vrouw en kinderen van een markies aan. Alleen zijn oudste dochter Alice nam nooit de achternaam ‘Mountbatten’ aan, omdat ze in 1903 al in de koninklijke familie van Griekenland was getrouwd. Haar enige zoon Prins Philip nam de achternaam wel aan.

Prins Louis Alexander stierf op 11 september 1921, vlak nadat hij de titel ‘Admiraal van de Vloot’ had ontvangen. Hij werd begraven in de Whippingham Church op Isle of Wight.

De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie. (Zie ook: Copyleft)

Deze pagina op Wikipedia

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Louis_Alexander_van_Battenberg&oldid=289228"