Lijfwacht

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ex-president Obama wordt omsingeld door lijfwachten in een donker kostuum

Een lijfwacht of bodyguard (uit het Engels) is een persoonsbeveiliger. Zijn of haar belangrijkste taak is het beschermen van een persoon, meestal een beroemd of belangrijk iemand zoals een politicus of popster. Een lijfwacht moet deze persoon beschermen tegen moord, ontvoering of andere gevaren.

In Nederland hebben, na de moord op Pim Fortuyn alle politici bewaking gekregen om hen tegen gevaren te beschermen.

Lijfwachten voor hoogwaardigheidsbekleders

Wereldleiders en politici hebben vaak lijfwachten. Veel politici worden namelijk bedreigd en geschoffeerd door vijanden. Doordat lijfwachten zich in een soort driehoekspositie om de politicus scharen, vormen zij een levend schild. Veelal hebben zij een vuurwapen op zak om eventuele aanvallers snel en doeltreffend uit te schakelen.

Geert Wilders wordt, met name vanwege zijn anti-islamitische uitspraken, veel beveiligd door lijfwachten. Vooral bij het lopen door drukke menigtes wordt hij vergezeld door bodyguards die om hem heen lopen. Ook wereldleiders, zoals president Hollande, bondskanselier Angela Merkel, president Vladimir Poetin en president Donald Trump hebben persoonsbescherming. In sommige landen, zoals de Verenigde Staten en Rusland, zijn daar speciale agentschappen voor opgericht. Trump wordt bijvoorbeeld beschermd door eenheden van de United States Secret Service (vert. Geheime Dienst).

Bodyguards die om een wereldleider heen lopen, maken vaak deel uit van een grotere eenheid. Bij premier Benjamin Netanjahu (Israël) worden er zelfs sluipschutters ingeschakeld om de omgeving goed in de gaten te houden. Om "niet op te vallen" dragen bodyguards vaak een donker pak, een oortelefoontje en hebben een starre uitdrukking op hun gezicht. Lijfwachten mogen alleen hun werk doen en niet laten zien dat zij een mening over degene hebben die zij moeten beschermen.

Aanslagen

Lijfwachten zijn vaak onderwerp van debat geweest. In Israël kreeg een afdeling lijfwachten bijvoorbeeld de schuld toen hun beschermeling, een hoge leider, werd doodgeschoten. Ook bij de moord op John F. Kennedy kreeg de afdeling lijfwachten het verwijt de president niet goed beschermd te hebben. In 2014 werd de Persoonsbescherming van ex-president Obama onderzocht, toen bleek dat een man met vuurwapen Obama's ambtswoning Het Witte Huis was binnengedrongen. Het zorgde voor veel commotie en het ontslag van de directeur. Maar in de jaren '80, bij een aanslag op president Ronald Reagan, was de persoonsbescherming wel succesvol. Reagan werd onmiddellijk in veiligheid gebracht en één van de officiers ving de kogel voor Reagan op. Reagan overleefde het en de agent ook, die werd onderscheiden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lijfwacht&oldid=689616"