Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Kreeftskeerkring

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Wereldkaart met de kreeftskeerkring.

De Kreeftskeerkring of de noorderkeerkring is een denkbeeldige lijn en een bijzondere breedtegraad. Het ligt tussen de Evenaar en de Noordpoolcirkel Het is op 23,5° N.B.. Op 21 juni staat de zon loodrecht boven deze breedtegraad. Dat is het begin van de zomer op het noordelijk halfrond. De Kreeftskeerkring is vernoemd naar het sterrenbeeld de Kreeft. De tegenhanger van de Kreeftskeerkring is de Steenbokskeerkring

Heel lang geleden, tijdens een zonnewende Vraagteken2.png, stond het sterrenbeeld Kreeft precies op de lijn. Tegenwoordig is dit al lang niet meer zo, nu staat het sterrenbeeld de Stier op de lijn. Op 21 juni staat de zon precies gelijk met de Kreeftskeerkring. De zon kan dan ook niet hoger dan deze lijn komen. Eens in 41.000 jaar verschuift de Kreeftskeerkring iets. In de komende 9.800 jaar zal de lijn zich meer naar het zuiden verplaatsen.

Landen

Door de volgende landen loopt de Kreeftskeerkring:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kreeftskeerkring&oldid=508285"