Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Joba van den Berg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joba van den Berg
Joba van den Berg (2017).jpg
Joba van den Berg (2017)
Naam voluit Jacoba Antonia Maria Joanna van den Berg-Jansen
Geboren 21 augustus 1958
Geboren te Utrecht
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Hans van den Berg (sinds 1996)
Relatie met
Partij CDA
Religie Rooms-katholiek
Stroming
Functie Tweede Kamerlid voor het CDA
Aantreden 23 maart 2017
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Secretaris van het CDA in Goes
(1996-2000)
Tweede Kamerlid voor het CDA
(sinds 2017)
Portaal Portal.svg Politiek

Joba van den Berg (geboren in Utrecht op 21 augustus 1958) is een Nederlandse politica en econome. Ze was tussen 23 maart 2017 en 31 maart 2021 en is sinds 29 april 2021 weer lid van de Tweede Kamer voor het Christen-Democratisch Appèl (CDA). In de Tweede Kamer houdt ze zich bezig met de gezondheidszorg, het coronavirus en koninkrijksrelaties (relatie tussen Nederland, Bonaire, Sint Eustatius en Saba).

Biografie

Joba van den Berg werd geboren in een rooms-katholiek gezin in de stad Utrecht. Ze voltooide in 1976 het gymnasium β aan het Sint-Bonifatiuscollege in Utrecht en deed tussen 1976 en en 1980 de hbo-opleiding facilitaire dienstverlening aan Hogeschool Saxion in Deventer. Daarna voltooide ze de opleiding internationale economie aan de Katholieke Hogeschool Tilburg (tegenwoordig de Universiteit Tilburg). Na haar opleiding ging ze aan de slag bij het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA, waar ze zich verdiepte in het sociale beleid. Daarna vervulde ze verschillende functies die te maken hadden met personeelszaken bij Unilever, Budelpack (bedrijven in de voedingsmiddellenindustrie) en advocatenkantoor NautaDulith. Tussen 2008 en 2017 was Van den Berg directeur voor sociale zaken en dienstverlening bij brancheorganisatie Bouwend Nederland. In 2016 volgde ze een opleidingsprogramma voor commissarissen en toezichthouders aan de TIAS-Bedrijfsschool.

Politiek

Van den Berg hield zich al van jongs af aan bezig met de politiek: in haar studietijd deed ze veel voor het Christen-Democratisch Jongerenappèl (CDJA), de jongerenorganisatie van het CDA. Vervolgens was ze tussen 1985 en 1986 actief als sociaalbeleidsmedewerker voor het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Daarna was Van den Burg tussen ​1996 en 2000 secretaris van het CDA in Goes.

Tweede Kamer

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 werd Van den Berg verkozen tot Tweede Kamerlid. Ze hield zich onder andere bezig met de gezondheidszorg en telecommunicatie. In februari van 2021 bracht zij de initiatiefnota 'Naar minder ziekte en betere zorg: ontzorg de zorg voor behoud van solidariteit' uit. Daarin heeft ze geschreven dat ze wil dat de Tweede Kamer gaat kijken hoe de zorgkosten minder hoog kunnen worden zonder dat de kwaliteit erg naar beneden gaat. Volgens Van den Berg wordt de zorg niet meer te betalen als de overheid niet ingrijpt.

Hoewel Van den Berg bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 te laag op de lijst stond om herkozen te worden, kwam ze op 29 april 2021 toch terug in de Tweede Kamer als vervangster voor Harry van der Molen. Nadat Mona Keijzer aan het einde van september de Tweede Kamer verliet, werd ze weer blijvend Kamerlid (dus niet tijdelijk als vervanger). In oktober van 2021 bracht Van den Berg de initiatiefnota 'Mondzorg: een goed begin is het halve werk" uit' uit. Hierin wil ze dat er meer onderzoek komt naar mondzorg (zorg die te maken heeft met het gebit), dat meer ouders te weten komen dat mondzorg tot 18 jaar gratis is en dat er op scholen en kinderdagverblijven meer aandacht komt voor mondzorg.

Privé

Joba van den Berg is sinds 1996 getrouwd met Hans van den Berg (daarvoor was haar naam Joba Jansen). Samen wonen ze in Goes. Ze moest aan haar katholieke kerk om een uitzondering vragen om te mogen trouwen, aangezien haar man niet katholiek maar Nederlands-hervormd is. Tegenwoordig gaan zij samen naar de Geerteskerk (Protestantse Kerk in Nederland) in Kloetinge.

Van den Berg is een nicht van Frans van der Gun, die voor de Katholieke Volkspartij in de Tweede Kamer en het Europees Parlement zat.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Joba_van_den_Berg&oldid=711936"