Ionica Smeets

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wetenschapper
Ionica-Smeets-door-Ype-Driessen-1 (cropped).jpg
Ionica Smeets in 2014
Persoonlijke info
Volledige naam Ionica Smeets
Bijnaam
Pseudoniem
Geboren 8 oktober 1979
Geboorteplaats Delft
Geboorteland Nederland Nederland
Overleden
Overleden te
Gehuwd met /
relatie
Bekend van
Vakgebied Wiskunde
Actief 2006-heden
Bekend van Wiskundemeisjes, Nationale Wetenschapsquiz, Kinderboek met Edward van de Vendel 'Rekenen voor je leven' - (informatief)
Portaal Portal.svg Wetenschap


Ionica Smeets werd geboren in Delft op 8 oktober 1979. Ze is een Nederlands wiskundige, wetenschapsjournaliste, columniste, televisie presentatrice en hoogleraar Science Communication aan de Universiteit Leiden.

Ze studeerde in haar geboortestad Delft waar ze in 1999 haar propedeuse Technische Informatica haalde aan de Technische Universiteit Delft. Ze veranderde van studie en studeerde af in Technische Wiskunde. Ze werkte aan een proefschrift in de wiskunde, op een onderwerp uit de getaltheorie. Ze doet onder andere, samen met Bas Haring, onderzoek hoe je wetenschap het beste kunt uitleggen aan een algemeen publiek. Zo gaf ze in diverse televisieprogramma's uitleg, waaronder in De Wereld Draait Door. Op 19 oktober 2011 verscheen het boek Ik was altijd heel slecht in wiskunde dat ze samen met Jeanine Daems schreef. In juli 2015 werd Ionica Smeets benoemd tot hoogleraar wetenschaps-communicatie aan de Universiteit Leiden. Samen met Edward van de Vendel (& Floor de Goede, illustraties) schreef ze: Rekenen voor je leven. Dit boek won een Zilveren Griffel.

Met ingang van 1 oktober 2022 werd Smeets door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf, aangesteld als kwartiermaker van een nieuw nationaal centrum voor wetenschapscommunicatie. Dit nieuwe centrum stimuleert het gesprek tussen wetenschappers en de samenleving.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ionica_Smeets&oldid=839430"