Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Gerrit Rietveld

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Gerrit rietveld)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerrit Rietveld
Gerrit Rietveld 1.jpg
Gerrit Rietveld
Persoonlijke informatie
Volledige naam Gerrit Thomas Rietveld
Bijnaam
Land Nederland
Geboortedatum 24 juni 1888
Geboorteplaats Utrecht
Overleden 25 juni 1964
Overleden te Utrecht
Gehuwd met /
relatie
Carrière
Beroep architect, grafisch ontwerper, meubelontwerper, docent
Bekend van De Stijl
Actief
Genre(s) Rationalisme, nieuwe beelding, nieuwe bouwen
Label
Website
http://www.gerrit-rietveld.nl/
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur
De beroemde Rietveldstoel

Gerrit Rietveld was een architect, grafisch ontwerper en meubelontwerper. Hij is geboren in Utrecht op 24 juni 1888 en hij stierf op 76-jarige leeftijd in die plaats op 25 juni 1964. Hij werd vooral bekend als lid van de kunstbeweging De Stijl en als pionier van het Nieuwe Bouwen. Hij maakte gebouwen met weinig versiering. Simpele, strakke gebouwen in heldere kleuren met grote ramen waardoor veel licht in huis kwam. De huizen waren ingericht op een speciale manier om de bewoners actief te houden. Een voorbeeld van dit "actief wonen" is het beroemde Rietveld Schröderhuis dat Rietveld maakte. Heel bekend is ook zijn ontwerp van de zogeheten Rietveldstoel, maar echt lekker zat je nou niet direct in dit kunstwerk!


De rood blauwe leunstoel

Rietveld ontwierp deze stoel in de stijl van De Stijl tussen 1918-1923. Het was geen stoel om lekker in te zitten, maar Gerrit Rietveld wou ermee laten zien wat je nodig had om een leunstoel te maken. Als je ook maar één latje weg zou laten, dan zou de stoel het begeven. De vader van Gerrit Rietveld was ook meubelontwerper. Hij maakte bruine, zware en sombere meubels. Dat vonden ze in die tijd mooi. Gerrit Rietveld die wilde iets nieuws maken, wat ook vrolijk was en anders dan de meubels uit die tijd. Hij ontwierp toen deze beroemde stoel. Je kan die stoel ook zelf kopen, maar natuurlijk niet het origineel.

Rietveld-Schröderhuis

Farm-Fresh bullet go.png Zie Rietveld Schröderhuis voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat hij de stoel had gemaakt, ging hij weer naar school. Hij leerde voor architect. Later zou hij een huis ontwerpen: het beroemde Rietveld-Schröderhuis. Het Rietveld-Schröderhuis is een heel handig huis. Het heeft een hoge kapstok voor mevrouw Schröder en een lage voor haar kinderen. Er is een glazen brievenbus, zodat je altijd kunt zien of er post is. En er zijn luiken aan de binnenkant van de ramen. Mevrouw Rietveld wilde geen gordijnen, dat vond ze ouderwets. Met deze luiken kon ze er toch voor zorgen dat er 's avonds niemand naar binnen kon kijken. Handig he? Maar de bovenverdieping is het allerhandigste...

Mevrouw Schröder wilde graag een huis zonder tussenmuren. Maar dat mocht niet van de gemeente. Daarom verzint Rietveld een truc. Hij ontwerpt een huis met een grote zolder. De benedenverdieping heeft kamers, de zolder natuurlijk niet. Dat vindt de gemeente prima. Maar op die zogenaamde zolder maakte Rietveld het echte woonhuis! Drie slaapkamers, een badkamer en een woonkamer, allemaal aan elkaar vast. Er zijn wel muren, maar dat zijn schuifwanden. Zo kon mevrouw Schröder zelf kiezen of ze een muur wilde of niet.

Nu is het Rietveld Schröderhuis zó beroemd, dat het op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Daar staan gebouwen op die altijd bewaard moeten blijven. Je kunt het Rietveld-Schröderhuis dus altijd zelf gaan bekijken in Utrecht!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gerrit_Rietveld&oldid=714219"