Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Van 3 juli t/m 3 augustus 2022 vindt op WikiKids het Wikiproject:Regionale Talen plaats. Schrijf je hier in!
Stem nu op: Dyscalculie, Dementie en Koude Oorlog

Leraar

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Docent)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit zet de leraar als het juist is naast je oefening

Een leraar is een beroep. Belangrijk onderdeel van dit beroep is lesgeven. Een ander woord voor een mannelijke leraar is meester of onderwijzer. Een vrouw die lesgeeft is een lerares, juf of onderwijzeres. Je hebt juffen in de basisschool en kleuterschool, die spreek je vaak aan met vb. Juf Ilse. In de middelbare school spreek je ze aan met hun achternaam, vb. juffrouw Brouwers of mevrouw Brouwers. Op de universiteit is dit hetzelfde.

Vroeger en Nu

Er is verschil in vroeger en nu als leraar!

  • Vroeger, lang geleden, had je na schooltijd geen (persoonlijk) contact met de leraar, je wist ook vrijwel niks over de leraar. De onderwijsstijl is sinds de jaren zestig (vanaf 1960) echter veranderd. Ook door het gebruik van social media weten leerlingen meer over een leraar.
  • Vroeger had je als leraar automatisch respect: een leerling moest gewoon luisteren; vertoonde hij/zij ongewoon/ongehoorzaam gedrag dan kreeg hij/zij straf van de leraar. Ouders hebben nu meer inspraak dan vroeger: tegenwoordig zijn er allerlei contactmomenten met de leraar. Ouders zijn soms veeleisender, nemen hun kinderen iets te veel in bescherming en gaan dan bij de leerkracht klagen.
Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Maak een account aan en help mee!
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Leraar&oldid=689569"