Leraar

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit zet de leraar als het antwoord juist is naast je opdracht

Leraar is een beroep. Belangrijk onderdeel van dit beroep is lesgeven. Dat wordt ook wel doceren genoemd en de leraar docent. Een ander woord voor een mannelijke leraar is meester of onderwijzer. Een vrouw die lesgeeft is een lerares, juf of onderwijzeres. Je hebt juffen in de basisschool en kleuterschool, die spreek je vaak aan met bijvoorbeeld. Juf Ilse. In de middelbare school spreek je ze aan met hun achternaam, bijvoorbeeld juffrouw Brouwers of mevrouw Brouwers. Op de universiteit is dit hetzelfde. Ze heten daar professor of lector.

Vroeger en Nu

Er is verschil in vroeger en nu als leraar!

  • Vroeger, lang geleden, had je na schooltijd geen (persoonlijk) contact met de leraar, je wist ook vrijwel niks over de leraar. De onderwijsstijl is sinds de jaren zestig (vanaf 1960) echter veranderd. Ook door het gebruik van social media weten leerlingen meer over een leraar.
  • Vroeger had je als leraar automatisch respect: een leerling moest gewoon luisteren; vertoonde hij/zij ongewoon/ongehoorzaam gedrag dan kreeg hij/zij straf van de leraar.
  • Ouders hebben nu meer inspraak dan vroeger: tegenwoordig zijn er allerlei contactmomenten met de leraar. Ouders zijn soms veeleisender, nemen hun kinderen iets te veel in bescherming en gaan dan bij de leerkracht klagen.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Leraar&oldid=817504"