Georges Lemaitre

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Recent beeldje van Georges Lemaitre

Georges Lemaitre was een Belgische priester die kwam met een idee over het begin van het heelal. Hij publiceerde zijn artikel over het begin van het heelal in 1927. Omdat het in het Frans was, werd het onvoldoende opgemerkt. Daarom werd het in 1931 in het Engels gepubliceerd in een Wetenschappelijk blad. Toen hij zijn artikel moest verdedigen kreeg hij veel kritiek op zijn idee van een begin van het universum met een soort "oeratoom". Al in 1933 werd zijn idee overgenomen. Er waren echter nog steeds wetenschappers die zijn idee van het begin bespotten. Het werd daarom de "Big Bang" genoemd, de Oerknal. Ook Albert Einstein moest toegeven dat de Belgische priester gelijk had, want ook hij dacht dat het universum altijd even groot is geweest.

Wet van Hubble

In 1928 had Lemaitre een ontmoeting met de astronoom Hubble. Hij vertelde hem over zijn theorie over het uitzettende heelal. Een jaar daarna publiceerde Hubble een wetenschappelijk artikel over het uitzettende heelal. Daarbij gebruikte hij de berekeningen van Lemaitre. Zo ontstond de wet van Hubble. Pas in 2018 is de naam van de wet veranderd in de wet van Hubble-Lemaitre. Eigenlijk had het gewoon de wet van Lemaitre moeten heten, want veruit het belangrijkste berekening was afkomstig van Lemaitre. Lemaitre zelf heeft zich nooit zo druk gemaakt over de naamgeving van de wet. Hij liet het allemaal in zijn bescheidenheid zoals het was en maakte geen grote problemen.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Georges_Lemaitre&oldid=631322"