Georg von Küchler

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Generaal-veldmaarschalk Georg von Küchler.

Georg Karl Friedrich Wilhelm von Küchler (Schloss Philippsruhe, 30 mei 1881 - Garmisch-Partenkirchen, 25 mei 1968) was een Duitse Generaal-Veldmaarschalk in de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Poolse Veldtocht leidde hij het 3e Duitse Leger. Zijn leiding was zeer succesvol en hij werd in Polen onderscheiden met het Ridderkruis van het IJzeren Kruis. Hierna leidde hij de Duitse aanval op Nederland in 1940 en hij was bij de ondertekening van de capitulatie van Nederland in Rijsoord (Ridderkerk). Toen trok hij verder naar België en haalde hier ook succes en zijn leger trok Frankrijk binnen. Zijn leger eindigde met de omsingeling van Duinkerken.

Vanaf december 1941 tot januari 1944 had hij de leiding over een andere legergroep, maar het lukte niet om Leningrad (Sint-Petersburg) in te nemen. Hij besloot bombardementen uit te voeren om het Rode Leger tot overgave te dwingen. In januari 1944 braken de Russische troepen door de blokkade heen en Von Küchler werd ontslagen omdat hij om een terugtrekking vroeg.

Na de Tweede Wereldoorlog werd hij gearresteerd en hij werd tijdens het Proces van Neurenberg veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Uiteindelijk werd hij in 1953 vrijgelaten wegens ziekte en zijn gevorderde leeftijd. Hij overleed in 1968 op 86-jarige leeftijd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Georg_von_Küchler&oldid=558807"