Fluwelen Revolutie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het protest op het Wenceslausplein te Praag.

Met de Fluwelen Revolutie wordt de politieke omwenteling in Tsjecho-Slowakije in 1989 bedoeld. Hierbij werd het communisme omver geworpen. In veel andere Oost-Europese landen gebeurde dit ook, zoals Hongarije, Polen en Oost-Duitsland. In Tsjecho-Slowakije verliepen de protesten van de bedoeling echter zonder veel geweld en zonder militair ingrijpen. Hierdoor wordt deze opstand de Fluwelen Revolutie genoemd, aangezien fluweel een zachte stof is (geweldloos = zacht verloop).

De Fluwelen Revolutie begon door de val van de Berlijnse Muur en het val van het communisme in buurland Polen. De Fluwelen Revolutie begon op 17 november 1989 tijdens een herdenkingsmars voor Jan Opletal, die tijdens een studentenprotest in 1939 door de Duitse bezetter werd neergeschoten. Opletal werd het symbool voor latere studentenopstanden en de Fluwelen Revolutie. Hij kwam namelijk op voor zijn land tegen de bezetter. In Oost-Europa werd de Sovjet-Unie, en daarmee het communisme, als bezetter gezien.

Dit protest werd echter gestopt door de politie, ook al was het vreedzaam. Als gevolg hiervan kwam er protest tegen het machtsvertoon van de politie en men eiste meer vrijheid, democratie en bovendien een naleving van de mensenrechten. Drie dagen later, op 20 november, kwamen mensen massaal de straat op. Ook werd het Burgerforum opgericht en staakten onder meer scholen, ziekenhuizen, fabrieken en kantoren. Het protest voor het machtsvertoon keerde zich hiermee tegen het communisme. Al eerder was er zo'n opstand geweest; de Praagse Lente van 1968. Deze werd echter door de Sovjet-Unie neergeslagen, maar door een geldtekort greep de Sovjet-Unie nu niet meer in.

Het protest ging onder leiding van politicus Alexander Dubček, die de Praagse Lente begon, kardinaal František Tomášek, schrijver Václav Havel en econoom Václav Klaus. In de hoofdstad Praag op het Wenceslausplein spraken zei het volk toe en een massale staking legde het gehele land plat. Hoewel er onderhandelt werd over een nieuwe regering, besloot de communistische president Gustáv Husák af te treden. Havel werd hierdoor tijdelijk president tot de verkiezingen van 1990. Het Burgerforum deed hierin mee als politieke partij en won de verkiezingen. Tsjecho-Slowakije zou hierdoor een democratisch land worden. Drie jaar later, in 1993, viel het echter uiteen in Tsjechië en Slowakije.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fluwelen_Revolutie&oldid=687749"